Semrén & Månsson går mot strömmen

Foto: Semrén & Månsson

Semrén & Månsson expanderar i Stockholm! Med ny adress på Vasagatan 40 sitter företaget äntligen åter i samma lokaler som Zynka Group. Med digitalisering, hållbarhet och affärsförståelse som ledord växer Stockholmskontoret och uppdragen i en stadigt uppåtgående trend. Jakob Örtendahl, tf. regionchef, ger sin syn på vad han tror gör Semrén & Månsson speciella och utmärkande på Stockholmsmarknaden.

- Sedan 2006 har vi jobbat hårt med att växa organiskt och långsiktigt. Från 2010 började det vi ritat realiseras och flera bostadsprojekt har fått fin uppmärksamhet i Stockholm. Jag tror många ser det som ett bevis på att vi kan leverera i alla skeden och skapa värden för både beställare och invånare. Genom åren har vi gjort oss ett namn i Stockholm och skapat många nya kundrelationer. Det goda ryktet har väl spridit sig helt enkelt. Vi har blivit en aktör som syns, hörs och levererar.

Under det senaste halvåret har många på marknaden pratat om lågkonjunktur och flera arkitektkontor har fått säga upp folk. Semrén & Månsson går emot marknadstrenden och växer. Har marknaden fel?

- Vi såg tidigt förra hösten att kurvan började vika vilket gjorde att vi skiftade fokus med ackvisitionen. Hyresrätter har vi i och för sig alltid jobbat med men intresset från våra kunder har ökat, samtidigt som intresset för exklusivare bostadsrätter har minskat. Från att ha arbetat mestadels med bostäder har vi lyckats bredda erbjudandet med kontors- och hotelluppdrag samt olika typer av stadsplaneringsjobb. Våra projekt varierar mellan allt från bostadsrätter som "Ordonnansen bostäder" för Aros bostad till Kontorshus för PEAB. Vi har ritat Hotell för Choice, hyresrätter för Wallenstam, radhus för HSB och gjort en renovering för Axfast på Kungsgatan 57. Den här bredden i uppdragen har helt enkelt gjort oss mindre känsliga för bostadsrättsmarknadens vikande trend.

Det senaste året har Semrén & Månsson vuxit med flera nya anställda i Stockholm. Hur har kontoret utvecklats det senaste året?

- Vi har nya studiochefer och en lite effektivare struktur, och dessutom flera duktiga unga nyexaminerade kollegor. Det har gett bra förutsättningar för att leverera bra projekt. Vi har också vuxit med specialistroller som till exempel en hållbarhetsstrateg och en uppdragsansvarig arkitekt med specialistinriktning på processer och projekteringsstrategier. Vi har också fått en BIM-chef i Stockholm samt en affärsutvecklingschef för Stockholmsregionen.

Berätta mer om flytten.

- I och med att vi flyttar ihop med Zynka Group igen, hoppas vi på ett ännu tightare samarbete. Vårt nya kontor kommer också tillåta att vi kan fortsätt växa. Vi vill ju kunna ta in fler folk och växa med uppdrag till exempel inom inredning, skola, vård samt landskap.

Johanna Nordin, arkitekt på Semrén & Månsson har varit ansvarig för flytt och utformning av det nya kontoret.

- När vi byggt om och restaurerat lokalerna har vi använt material som håller över tid och kompletterar lokalens grundkvalitéer. Dessutom har vi återbrukat, och i vissa fall upcyklat inredning från vårt tidigare kontor. Ett klart spännande och utmanande projekt vars resultat vi ju faktiskt kan uppskatta varje dag vi är på kontoret. Det ligger helt i linje med hur vi tänker kring ekonomi, affärsförståelse och hållbarhet och givetvis bra arkitektur, säger Johanna. 

Byte av lokaler, nya medarbetare och en stark position på marknaden lägger grund för en positiv framtid. Några sista ord, Jakob?

- Vi breddar som sagt vårt erbjudande och vi kommer ännu närmare Zynka Group med allt vad det betyder för det digitala erbjudandet. Framtiden känns faktiskt väldigt ljus, säger Jakob Örtendahl.