Kone levererar till Kvarnholmen

Bild: JM AB

Det är Kone som i samarbete med JM och Peab står bakom hisslösningen för Stockholm Lighthouse på Kvarnholmen. Åtta huskroppar med totalt elva hissar ska efterlikna de silor som tidigare fanns här.

De silor som en gång stod på platsen har återskapats och tolkats i modern arkitektur. Nu reser sig åtta olika höga huskroppar mot skyn där det högsta huset är 17 våningar högt. Ett av husen har en utanpåliggande hiss med glasschakt och högst upp i den del som kallas Fyrtornet märks en inglasad lounge med gemensam relaxavdelning, bastu och festlokal.

Till Stockholm Lighthouse levererar Kone totalt elva hissar, varav två brandbekämpningshissar. Brandbekämpningshissar fungerar till vardags som en vanlig hiss. Vid en brand kan räddningstjänsten använda den för att snabbare angripa branden via hissen samt transportera material och människor. Den är speciellt utrustad för att klara att köras säkert även när det brinner i byggnaden.

Några av de personhissar som Kone installerar är utrustade med så kallad regenerativ drift, vilket sparar mycket energi jämfört med andra lösningar. Funktionen återmatar bromsenergi – energi som blir till el som kan användas för strömförsörjning av hisskorg och trappbelysning. Det innebär en betydande minskning av hissens energianvändning.