Prisade energi-innovatören ser ljust på framtiden

Att det händer mycket på energifronten i norra Sverige har nog inte undgått någon. Med Luleå Tekniska Universitet som närmsta granne föddes 2021 Zpark Energy Systems som en avknoppning till det redan etablerade IT-bolaget Grepit.

- Zpark föddes initialt ur ett rent egoistiskt behov av att kunna både ladda elbilen och värma upp den på samma ställe. Så vi löste det helt enkelt så att båda funktionerna fanns i samma komponent – och det var så vår produkt Zpark Duo föddes, berättar medgrundaren Johan Eriksson. Det tänket är idag grunden till hela Zparks filosofi, att man inte får klaga om man inte också försöker förändra – alltid till det bättre och alltid med klimatet i fokus. Idag, ett år senare, är vi 20 personer som jobbar med Zpark och som alla brinner för att påskynda den gröna omställningen fortsätter han.

Det har gått fort för nykomlingen. Det är inte bara personalstyrkan som växt utan även efterfrågan på deras produkter har ökat i en rasande fart. Under sitt första år uppnådde de en försäljningsintäkt på 4,3 MSEK och i år räknar de med att öka den siffran femton gånger om. Idag återfinns Zpark Energy Systems laddningslösningar på 6 000 platser runt om i Norden.

bild
Foto: Zpark

- Beslutsfattare inom offentlig sektor, som på exempelvis regional och kommunal nivå, är viktiga samarbetspartners för oss. Vi ser redan idag hur våra tjänster kan hjälpa hela samhällen till en mer inkluderande grön omställning – vilket vi inte minst visar genom de pågående projekt vi just nu genomför i samband med stadsomvandlingarna i Kiruna och Gällivare, berättar Zparks vd Jan Abrahamsson.

Trots en redan väl etablerad närvaro i Norra Sverige är Stockholm idag deras största marknad, något som föranledde att man i början av augusti expanderade och flyttade in i Norrsken House på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

- Idag är Stockholm vår absolut största marknad och vi ser inga tecken på att behovet av våra tjänster kommer att mättas där inom en snar framtid – så det känns givet att vi I samband med det ökar vår fysiska närvaro på plats, fortsätter Jan Abrahamsson.

I Stockholm har Zpark Energy Systems just nu 600 laddplatser i drift, många i bostadsrättföreningar. Med storsäljaren Zpark Duo krävs nämligen ingen ny elinfrastruktur för omställningen utan den sker genom att man helt enkelt byter ut innanmätet på den befintliga komponenten och på så sätt även möjliggör laddning. En idé som både gav dem priset årets innovation på Luleå Näringslivsgala i år och som idag har lockat några av Sveriges absolut största bostadsrättsföreningar.

- Styrkan i vår produkt är att vi möjliggör för fastighetsägarna att själva kontrollera sin laddpark – ner på detaljnivå. Med hjälp av vår användarportal får de snabbt en översyn på förbrukning, kostnad och de ges även möjlighet att själva reglera kilowattpriset om de hyr ut platserna när de själva inte nyttjar dem avslutar Jan Abrahamsson.

Besök Zparks hemsida HÄR!

 

bild

Om Zpark Energy Systems

Zpark Energy Systems grundades som en avknoppning till IT-bolaget Grepit under 2021 och är en del av konsernen Tech Invest North. Tech Invest North har sina rötter i norra Sverige och investerar sedan 2019 i innovativa unga techbolag. Zpark Energy Systems fokuserar på att ta fram energilösningar som påskyndar en grön omställning för bl a fastighetsbolag, bostadsrättsföreningar och kommersiella parkeringsaktörer.