Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, jul, 23 2019
Senaste Nytt

KF vill bygga ny stadsdel i Kungens kurva

Bild: ÅWL Arkitekter.
Bild: ÅWL Arkitekter.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 13 mar 2019

KF Fastigheter planerar för en ny stadsdel med cirka 3 500 nya bostäder, skola, förskolor, vårdboenden och butiker mitt i Kungens kurva. Den första planerade inflyttningen beräknas ske 2021-2022.

Mellan åren 2004 och 2007 förvärvade KF Fastigheter fastigheterna Diametern 2-6 i Kungens kurva. Nu planerar man att bygga ett helt nytt bostadsområde på platsen. Det handlar om ca 3 500 lägenheter med lämpliga serviceenheter, för runt 10.000 boende. Inflyttning i första etappen beräknas till 2021.

Området, som idag är Skandinaviens största handelsområde, gränsar till Ikea, Heron City och Gömmarens naturreservat. Kungens Kurva har i landstingets ”Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen” angetts som en ”utpekad regional stadskärna” i Storstockholm, dvs ett område som ligger utanför city men som ska avlasta med kontor, bostäder och kommunikationer.

– Detta är ett spännande bostadsprojekt. Att bygga så stort på en plats där det tidigare inte funnits bostäder och närservice är en utmaning. Men det ger också en unik möjlighet att skapa något mycket bra, säger Inga Medin Stein, projektledare för KF Fastigheter.

– Det är ju långt ifrån bara bostäder som ska byggas utan även all den närservice som ryms i en stadsdel, som förskolor, skola, närbutiker, caféer och kultur- och fritidsmöjligheter. Första inflyttning är planerad till 2021/2022. Och färdigbyggt kan området vara cirka tio år senare.

I den nya stadsdelen ska  en stadsdelspark skapas med koppling till Gömmarens naturreservat, något som blir viktig för de nya invånarnas möjligheter till rekreation. Med utbyggnaden av Spårväg syd kommer Kungens kurva att få en snabb koppling till Skärholmens tunnelbanestation.

 

 

 

 

 

 

Annons

Annons