Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Flera röster om arkitektur på arkitektursalong

Fojab fortsätter med arkitektursalonger på kontoren i Stockholm, Helsingborg och Malmö med olika teman varje gång.  Bild: FOJAB.
Fojab fortsätter med arkitektursalonger på kontoren i Stockholm, Helsingborg och Malmö med olika teman varje gång. Bild: FOJAB.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 26 feb 2019

Nyligen bjöd FOJAB in till arkitektursalong på kontoret i Stockholm där frågor som bland annat: Vad är god arkitektur? Har modernismen kommit in i en återvändsgränd? diskuterades. Ett 100-tal inbjudna slöt upp, deltog i samtalen och lyssnade på en namnkunnig panel bestående av Joakim Larsson, Stadsbyggnadsborgarråd, Stockholm, Martin Rörby, Arkitekturhistoriker, tidigare sekreterare i Skönhetsrådet, Britta Blaxhult, Mark- och förvärvschef, Einar Mattsson och Ola Broms Wessel, Arkitekt, Spridd.

Robert Lavelid från FOJAB var moderator och inledde med att betona vikten av debatt och att FOJABs återkommande salonger är viktiga för just debatten och att diskutera arkitektur.

Varför är många i Sverige arga på det som är nytt? Varför tror man att arkitekterna har fritt spelrum att göra som de vill och att de därför bara ritar trista lådor? Är det som är nytt automatiskt fult?

Många frågor ställdes inför arkitektursalongen och flera tankar och idéer kring arkitektur lyftes under kvällen. Martin Rörby menade att man ska passa sig för att hamna i diskussionen om fin och ful arkitektur och Joakim Larsson lyfte fram de höga krav som ställs på politikerna när det gäller att lyssna och visa hänsyn, då arkitektur handlar om människors trygghet och miljö. 

Det var flera inspel från åhörarna vilket gav liv i diskussionen. Journalist Elisabet Andersson, SvD skrev en artikel i ämnet, publicerad 27 januari, och som bland annat refererade till FOJABs salong. Moderator, Robert Lavelid, har skrivit ett blogginlägg som berör flera av frågorna som togs upp på arkitektursalongen. 

FOJAB fortsätter med arkitektursalonger på kontoren i Stockholm, Helsingborg och Malmö med olika teman varje gång. 

Annons

Annons