Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, maj, 20 2019
Senaste Nytt

40 flytande studentbostäder i Norra Djurgårdsstaden

Bild: Stockholms stad, Adept & Mandaworks.
Bild: Stockholms stad, Adept & Mandaworks.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 15 feb 2019

Nu står det klart att AquaVilla Produktion och ByggVesta markanvisas det unika projektet med 40 flytande, miljövänliga studentlägenheter vid en nybyggd ö i Lilla Värtan i Stockholm.

Bostadsbeståndet i Norra Djurgårdsstaden utvecklas snabbt, och snart får stadsdelen även studentlägenheter på vattnet. Cirka 40 bostäder kommer att byggas av AquaVilla Produktion och förvaltas av ByggVesta genom deras prisbelönta koncept Live to Grow by ByggVesta. Beslutet fattades i exploateringsnämnden i Stockholms stad den 14 februari 2019.

- Bostäderna på Kolkajen är verkligen ett projekt som går hand i hand med ByggVestas innovativa anda och passar perfekt in i vårt studentbostadskoncept Live to Grow by ByggVesta. Vi ser fram emot ett spännande samarbete med Aquavilla och att med våra banbrytande studentlägenheter få vara pionjärer i ett nytt skede av Stockholms stadsutveckling, säger Jan Andersson, projektutvecklare på ByggVesta.

De flytande studentlägenheterna kommer att tillverkas i Västervik för att sedan skeppas till sin plats i Kolkajen. Tack vare en flytkropp utförd i betong som ska kunna klara sig utan underhåll i 100 år, och en oorganisk stomme (Casabona) bestående av stålreglar och hård isolering, samt ett patenterat innovativt energisystem som kommer täcka 65–70 procent av energiförbrukningen, kommer husen att vara oerhört effektiva ur hållbarhetssynpunkt.

De 40 lägenheterna kommer att fördelas på allt från ettor till större lägenheter, så att studenter och forskare med eller utan familj kan flytta in. En del av bostäderna blir så kallade kompislägenheter – yteffektiva treor för två vänner att dela på, med separata sovrum och gemensamt kök, vardagsrum och badrum.

Just nu inväntas beslut om detaljplanen för området. Om den går igenom beräknas byggstart förstudentlägenheterna till 2025.

Annons

Annons