Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, jul, 23 2019
Senaste Nytt

LINK och Nyhem tilldelas markanvisning i Järfälla

Bild: LINK arkitektur/Tegmark.
Bild: LINK arkitektur/Tegmark.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 04 feb 2019

Järfälla kommun utlyste en markanvisningstävling för nya bostadsrätter med ambitionen att förtäta Söderhöjden och samtidigt variera utbudet av bostadsformer i området. Det står nu klart att LINK arkitektur i samarbete med Nyhem står som vinnare i tävlingen som nu är avgjord.

Tävlingsförslaget ”Hemma på vår gata i stan” omfattar ca 140 bostadsrätter i stadsdelen Söderhöjden, norr om Stockholm. De nya husen syns tydligt från motorvägen och bidrar till en ny identitet för området i en strävan att sammanlänka Barkarbystaden och Jakobsberg.

– Vårt kriterium var att husen ska stå i minst 100 år och då ville vi samarbeta med ett arkitektkontor som tar hållbarhetsfrågorna på stort allvar. Valet föll på LINK arkitektur och vi är väldigt nöjda med samarbetet, säger Robert Vangstad, vd på Nyhem Projektutveckling.

Bostäderna består av moduler som är byggda med ett lågenergisystem för ventilation och husen med central uppvärmning för att minimera drift- och förvaltningskostnader över tid. Klimatskalet minimerar byggnadernas nettoenergi och byggnaderna använder ett värmesystem som kombinerar återvinning av frånluft, förvärmd tilluft och/eller varmvatten. Som komplement till det hållbara energisystemet, finns möjlighet till solceller på taken. Den industriella produktionen minimerar materialspill och onödigt emballage, samt minimerar behovet av energikrävande maskiner på arbetsplatsen.

LINK arkitektur har samarbetat med landskapsarkitekt Per Axelsson på Arkitema för att verkligen kunna ta ett helhetsgrepp på området, från stadsplan till entrédörr.

– Att trivas där du bor handlar både om husen i sig och om de sociala hållbarhetsaspekterna i stadsplaneringen. Då krävs såväl flexibla planlösningar och tilltalande fasader som inkluderande innergårdar, säkra trafiklösningar och levande bottenvåningar. Allt det ryms i vårt förslag, säger Andreas Fernek, ansvarig arkitekt på LINK arkitektur.

 

 

 

 

Annons

Annons