Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, jul, 23 2019
Senaste Nytt

Förhistoriskt eller futuristiskt – invigning av Norra Tornen

Arkitekten Reinier de Graaf/OMA med en modell och en kaffe. 
Foto: Mari-Louise Paulson
Arkitekten Reinier de Graaf/OMA med en modell och en kaffe. Foto: Mari-Louise Paulson
Norra Tornen en byggnad som sänder dubbla signaler? Är det något förhistoriskt eller hypermodernt?
Foto: Laurian Ghinitoiu
Norra Tornen en byggnad som sänder dubbla signaler? Är det något förhistoriskt eller hypermodernt? Foto: Laurian Ghinitoiu
En fantastisk utsikt från Stockholms högsta byggnad. 
Foto: Laurian Ghinitoiu
En fantastisk utsikt från Stockholms högsta byggnad. Foto: Laurian Ghinitoiu
Arkitekten ville att byggnaden skulle vara vacker på håll men också för dem som passerar på gatan.
Arkitekten ville att byggnaden skulle vara vacker på håll men också för dem som passerar på gatan.
Norra Tornen syns från hela Vasastaden. 
Foto: Laurian Ghinitoiu
Norra Tornen syns från hela Vasastaden. Foto: Laurian Ghinitoiu
Publicerad av
Redaktionen - 24 jan 2019

Text: Mari-Louise Paulson

 

Den 8 november invigdes Norra Tornen och 79 & Park, två av Oscar Properties nya bostadshus i Stockholm. Först ut var Norra Tornen.

 

Redan på långt håll syns huvudattraktionen, Innovationen, den första av de två Norra Tornen med en höjd på 125 meter. Mycket kring byggnaden är känt mest olika former av missnöje och fastighetsutvecklaren Oscar Properties svängiga resa. Vi lämnar det och fokuserar på det som är byggnadens storhet – arkitekturen. De repetitiva elementen, fasaden, panoramafönstren, burspråken och de indragna terrasserna som fångar upp den fantastiska utsikten och byggnadens form som skapas av staplade prefabricerade betongelement, vars rytm skapar en dynamisk exteriör och en välkomnande ljus boendemiljö.

 

Arkitekten

Husen är ritade av den världsberömde Holländska arkitekten Reinier de Graaf. Ursäkta om beskrivningen känns lite väl storslagen, men det är just vad han är. Reinier de Graaf och arkitektkontoret OMA, där han är verksam, står bakom byggnader som Rotterdams Timmerhuis, The New Museum i New York och Lab City Centrale Supélec i Paris. Han har samarbetat med arkitekter som Shohei Shigematsu och Rem Koolhaas. Nu står han i den eleganta foajén på Torsplan 8 med en modell och en kaffe, inför ett pressuppbåd på 37 svenska och 22 utländska journalister som just bevittnat invigningen där Stockholms Finansborgarråd Anna König Jerlmyr talade, och verkar glad och lite förvånad.

Det är en väldigt enkel byggnad, grundad i en idé om att göra en variation med prefabricerade ”kuber”, balkonger och panoramafönster. Så det är en extremt repetitiv byggnad, skapad av ett begränsat antal former som sträcker sig mot himlen, säger arkitekten.

 

”Mock-up”

Under hela projektet har teamet bakom jobbat med en ”mock-up” för att testa och finslipa allt från den sandfärgade, stenblandade betongfasaden till takhörnen i interiören.

Herman Persson, designchef, på Oscar Properties säger att det också handlade om att förankra.

Vi bygger en stor betongbyggnad som för många låter hårt, då måste man kunna visa att det blir vackert och ganska mjukt eftersom Norra Tornen syns i hela stan. När det är soligt tycker jag att huset har en magiskt lyster, säger han.

 

Många unika lösningar

Några våningar upp, i en visningslägenhet på plan 16, är Reinier de Graaf inne på samma spår, Innovationen visserligen är en skyskrapa men att huset är designat med en annan intention.

– En hemtrevlig skyskrapa är mitt sätt att beskriva den, säger han och lockar fram ett skratt från en av tre grupper med journalister som visas runt.

 

Arkitekten beskriver processen som rik på unika lösningar, med allt från platsbrist för byggnationen, de hade 400-500 kvadratmeter stor tomt där allt skulle rymmas, till fönsterlösningar. Där man har skapat små ventilationsfönster och genom det kunnat ha nio kvadratmeter stora panoramafönster. Byggnationen gick förvånansvärt snabbt, en våning var sjätte dag med de prefabricerade betongelementen. Ett dyrt materialen men det tjänades in tack vare den snabba byggtiden så att budgeten kunde hållas.

– Att byggnaden sänder dubbla signaler gör den intressant. När jag tittar på modellen kan jag inte se om vi ville göra något förhistoriskt eller hypermodernt, säger Reinier de Graaf.

 

Vad tycker du när det första tornet är klar?

– Nu när det är klart kan jag se att den här futuristiska byggnaden har lite av båda. Jag är väldigt lyckligt över att Innovationen är klar och att byggnaden ser ut som vi ville att den skulle göra. Nu när jag gick igenom de ursprungliga renderingarna och fotograferna av den färdiga byggnaden inför ett ”talk” tog jag ibland fel och trodde att ett foto var en av de ursprungliga renderingarna. Så lite skillnad är det i intentionen och hur byggnaden har blivit, säger Reinier de Graaf.

 

Fakta:

Innovationen, en av två bostadshus i projektet Norra Tornen. Värde är cirka en miljard.

Utvecklat av Oscar Properties. Huset är 125 meter högt fördelat på 36 våningar med 182 bostäder. I Innovationen finns också en träningslokal, relaxyta, biograf, gästlägenhet och mötes/middagsrum. 5000 betongelement, 180 prefabricerade badrum, 334 panoramafönster på 9 kvadratmeter och 285 skjutglaspartier har bland annat använts.

 

Annons

Annons