Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, jul, 23 2019
Senaste Nytt

H.M. Konungen besökte KTH Live In Lab

Kungen i samspråk med koncernchef Stefan Ränk och Live In Labs föreståndare Jonas Anund Vogel. Bild:TT.
Kungen i samspråk med koncernchef Stefan Ränk och Live In Labs föreståndare Jonas Anund Vogel. Bild:TT.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 17 okt 2018

 Nyligen besökte H.M. Konung Carl XVI Gustaf forskningsbäddarna på KTH Live in Lab. På KTH Campus ligger denna plattform för accelererad innovation för samhällsbyggnadssektorn. Att testa och få fram nya konkurrenskraftiga hållbara produkter och tjänster är målet med forskningen. Ett ytterligare syfte är att öka samverkan mellan akademi och näringsliv.

– Det är roligt att visa upp våra fastigheter för Kungen, och viktigt att KTH Live In Lab får visa upp de projekt det forskas om just nu. Såsom förvaring, plusenergioptimering, roterande värmeväxlare, centralstyrda styr- och kontrollsystem och inte minst boendebeteenden i klimatsmarta byggnader, kommenterar Stefan Ränk.

KTH:s rektor Sigbritt Karlsson, Live-In Labs föreståndare Jonas Anund Vogel och Einar Mattsons koncernchef Stefan Ränk välkomnade och visade en intresserad kung runt i kvarteret Forskningen som inrymmer 305 studentlägenheter.

Därefter följde ett rundabordssamtal i Live-In Labs teknikrum om bakgrunden till projektet och den pågående forskningen. Peter Händel och Per Lundqvist, professorer i signalbehandling respektive energiteknik, presenterade sedan hur projektet har potential att utnyttja sensorer, digital kommunikation och kraftfulla datorverktyg för att driva en ny typ av teknikutveckling framåt.

Efter presentationerna träffade Kungen de studenter som bor i de fyra experimentlägenheter som utgör en central del av Live-In Lab. Besöket avslutades med visning av en studentlägenhet och ett besök på taket för att titta på husens solcellsanläggningar.

 

 

Annons

Annons