Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Lillgården i Tungelsta vann arkitekturpris

Bild: Haninge kommun.
Bild: Haninge kommun.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 17 okt 2018

Lillgården i Tungelsta, första etappen, står som vinnare av  Haninge arkitekturpris efter räkningen av rösterna. De två andra finalisterna var Fredrika Bremeryrkesgymnasium och Tungelsta station.

- Vi fortsätter att bygga bostäder med höga krav på arkitekturen. Extra kul att det i år var två nominerade projekt i Tungelsta där de färgglada radhusen i Lillgården avgick med segern och folkets röst. I grunden enkla hus har genom väl avvägda fasaddetaljer och färgsättning skapat en trivsam vardagsarkitektur som ger mersmak, säger Andreas Paulson, Stadsarkitekt i Haninge kommun.

Tävlingen inleddes i våras där allmänheten fick nominera byggnader till tävlingen. Juryn valde sedan ut tre finalister utifrån tävlingens kriterier. Under sommaren fram till den 15 september har allmänheten kunnat rösta på sin favorit via haninge.se och på Fira det goda livet-festen den 8 september.

- Många vill bo i Haninge och vi ser en stark tillväxttrend även de kommande åren. I det läget är det extra roligt att vi bygger för det goda livet i Haninge och att vi anpassar både byggnader och gaturum efter områdets unika karaktär. Jag säger ett stort grattis till vinnarna och till oss alla som bor i vackra Haninge, säger Göran Svensson (S), ordförande i Stadsbyggnadsnämnden.

Juryns motivering 
Så här motiverade juryn valet av Lillgården som en av finalisterna:

"Småskalig radhusbebyggelse som tar upp den svenska trähustraditionen och som knyter an till Tungelstas skala och material men också till idén om trädgårdsstad. Med en variation av enkla hustyper, fasaduttryck och färgsättning har man skapat en trivsam boendemiljö med intima gaturum i en nutida tappning av den svenska trästaden. Byggnaderna har fått en individuell färgsättning och ger en identitet till varje enskilt hus liksom området i stort. Området andas välkomnande och har en stor potential som trivsam stadsdel för både gammal och ung".

Annons

Annons