Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, jul, 23 2019
Senaste Nytt

Miljardförlust för NCC

Pontus Lundahl/TT:  Arkivbild.
Pontus Lundahl/TT: Arkivbild.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 16 okt 2018

Byggföretaget NCC räknar med en miljardförlust för det tredje kvartalet. Hela verksamheten ska ses över och olönsamma delar avvecklas, enligt vd.

NCC:s aktie rasar på börsen.
Redan på måndagskvällen kom beskedet från NCC att man tvingas vinstvarna. I den preliminära delårsrapporten för tredje kvartalet som nu presenterats uppger bolaget att rörelseförlusten landar på 1 108 miljoner kronor, vilket kan jämföras med en vinst på 364 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Aktien rasade med 12 procent vid börsöppningen.
Vinstvarningen kommer efter den stora genomlysningen av bolaget som NCC:s vd utlovade när han tillträdde posten i våras. Samtliga affärsområden ska ses över och olönsamma delar avvecklas.
-Jag har ju det här jobbet på grund av att NCC har haft utmaningar under många år, säger vd Tomas Carlsson till TT.
Sänker risknivån

"Nu sänker vi risknivån i koncernens projektportfölj och balansräkning, avvecklar vissa olönsamma verksamheter och fokuserar på NCC:s friska kärnverksamhet som finns inom samtliga affärsområden och länder", skriver Tomas Carlsson i rapporten.

Resultaträkningen belastas nu enligt NCC av en rad olika faktorer, bland annat:

Omvärdering av pågående tvister och garantier på cirka 693 miljoner svenska kronor.

Omvärdering av vissa utvecklingsfastigheter på 365 miljoner kronor till följd av avvecklingsbeslut.

För många problemområden
-Vi har lite för många problemområden. Nu har vi identifierat dem och ska åtgärda dem. Vi ska se till att vi är lite bättre i morgon än i dag och gör vi det så kommer det här att bli bra, säger Tomas Carlsson till Dagens industri.

Enligt NCC ska dock åtgärderna ha begränsad effekt när det gäller sysselsättningen på bolaget som fortfarande anses ha rekryteringsbehov. "Marknadsförutsättningarna bedöms vara fortsatt goda", skriver NCC i rapporten.

-Konjunkturen mår bra, det stora undantaget är svenska bostäder. Vi var lite rädda för flaskhalsar förra året men inte lika oroade nu, säger Tomas Carlsson till Dagens industri.

Bolagets omsättning uppgick till 14 269 miljoner kronor, jämfört med 13 075 miljoner kronor ett år tidigare. Orderingången var 12 738 miljoner kronor, lika mycket som samma period 2017.

(TT)

Annons

Annons