Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, apr, 19 2019
Senaste Nytt

Framgångsrikt jämställdhetsarbete inom Bygg- och anläggningsprogrammen

Foto: Byggnads.
Foto: Byggnads.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 04 sep 2018

Antalet kvinnliga sökanden till Bygg- och Anläggningsprogrammet stiger nu för tredje året i rad. I år har 600 kvinnor sökt BA-programmet vilket är en märkbar uppgång från förra året då 533 valde bygg. Det innebär en uppgång på 12,7 procent. Detta skriver Byggnads i ett pressmeddelande.

- Det är oerhört glädjande att fler tjejer nu söker till byggprogrammen, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i en kommentar.

- Det är detta som vi i Byggnads har arbetat för under många år. Tillsammans med Byggcheferna så har vi gått i bräschen för att stoppa machokulturen, ifrågasätta unkna värderingar och få fler tjejer att söka sig till byggbranschen.

Under ett antal år har Byggnads tillsammans med Byggcheferna arbetat mot machokulturen på Sveriges bygg arbetsplatser, genom kampanjen Stoppa machokulturen. Under hösten 2017 gick 4 000 kvinnor i branschen ihop i uppropet #sistaspikenikistan som en del av #metoo-rörelsen, med över 120 vittnesmål om sexuella trakasserier och kränkningar. Byggnads kvinnliga nätverket Näta fanns redan för att stötta, stärka och behålla tjejerna i byggbranschen.

- Roligt att det går framåt! Jag tror och hoppas att Byggnads och Näta har bidragit till de ökade ansökningarna från tjejer, säger Isabelle Lundberg, styrgruppmedlem i NÄTA.  - Hoppas bara att byggföretaget tar vara på kvinnliga byggnadsarbetare. Vi har problem med bland annat omklädningsrum och duschar samt hur vi arbetar som gravida på byggarbetsplatser.

Byggnads vill gärna se ännu fler kvinnliga byggnadsarbetare och har som mål att före 2022 ha 5 procent kvinnliga medlemmar (idag ca 1,5).

- Det är roligt att vårt långsiktiga arbete nu ger resultat. Byggnads kongress har fastställt tydliga jämställdhetsmål, vi har samarbete med yrkesskolorna och vårt kvinnliga nätverk NÄTA gör ett fantastiskt arbete för att tjejer ska känna sig välkomna som byggnadsarbetare. Allt detta är viktiga pusselbitar i vårt jämställdhetsarbete och som vi kommer att fortsätta med under lång tid framöver, avslutar Johan Lindholm.

Annons

Annons