Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, maj, 20 2019
Senaste Nytt

Forumtorget i Uppsala invigs

Bild: White Arkitekter.
Bild: White Arkitekter.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 31 maj 2018

Förvandlingen av Forumtorget i centrala Uppsala, ägt av Uppsala kommun, har pågått sedan 2011, då Uppsala kommun utlyste den arkitekttävling som White arkitekter vann. Snart invigs torget med sina nya landmärken; en platå i grön terazzo, ett nytt sobert golv samt en 65 meter lång soffa som välkomnar alla.

Under invigningen medverkar kommunalrådet Maria Gardfjell (MP), representanter för Uppsala City, Uppsala kulturskola och kören Canorus. 

Att vinna ett uppdrag i Uppsala ser Gustav Jarlöv och Jens Modin, landskapsarkitekter på White, som extra hedrande. De säger:

 

– Det var jättekul eftersom vi bor och verkar i staden. Och så är platsen spännande eftersom det är en central plats nära Stora torget, gågatorna och ån, men ändå på sidan om. 

 

White genomförde tävlingen i samarbete med Erik Hedman och Johanna Uddén på Konsthuset. 

 

Möten med fler möjligheter
Trots den tidigare frånvaron av någonstans att sitta så har Forumtorget länge varit en plats för möten. Nu har White tillfört både sittplatser och scenutrymme.

 

– Vi ville ta fasta på torgets befintliga karaktär och det liv som redan fanns med ungdomshäng, umgänge, politiska möten och manifestationer, säger Jens Modin, landskapsarkitekt på White.

 

Renoveringen handlade om att bevara och utveckla en redan existerande identitet, samt förstärka att Forumtorget är till för alla människor och alla behov. Oavsett om man befinner sig mitt i shoppingrundan eller bara går ut på lunchen.

 

– I tävlingen såg vi en utmaning att göra en plats som trots läget i stadens kommersiella hjärta kan vara attraktiv för alla. En av de stora kvaliteterna med stadens offentliga platser är just att de är öppna för och tillhör stadens alla invånare, säger Gustav Jarlöv, landskapsarkitekt på White.

 

Nya Forumtorget
Det nya Forumtorget är enkelt i sin uppbyggnad med ett svart stengolv i olika nyanser som skiljer sig från omgivande gator, en platå av grön terrazzo för såväl uppträdande som för avkoppling och samtal och huvudnumret, samt en 65 meter lång soffa i Smedsgränd. Soffan, som ska fungera som en koppling mellan gågatan och Dragarbrunnsgatan, är tillverkad i 6.726 unika lameller av kvartskomposit och glas. Soffan bygger på avancerade konstruktionsprinciper och sofistikerad design- och produktionsteknik, men även på människokroppens form vilket ger en variation som tillåter alla att hitta sin favoritplats.

 

– De olika formerna låter gamla som unga, långa som korta att både sitta och ligga ner, säger Jens Modin.

 

Ett tryggare Uppsala
För att ytterligare stärka soffans uttryck och skapa trygghet för Uppsalaborna har soffan ett ljus som lyser genom glaslamellerna.

 

– Platsen skulle få en tydlig karaktär, på dagen ser man det ofärgade glaset medan kvällarna blir upplysta av ett varmt, glödande ljus. Färgerna på ljuset kan sedan anpassas till olika event, dagar och tillfällen, berättar Jens Modin.

 

Omvandlingen innebär av Forumtorget innebär:

1. En ny markbeläggning med svarta granithällar. 

2. Nya trappor med en ny ramp som löper utefter Åhléns fasad. 

3. En ny ramp och trappa till restauranger och bostadsentré i Forumkvarteret. 

4. En 65 meter lång soffa som är upplyst kvällstid.

 5. En ny rund, sittvänlig platå som är uppvärmd under den kalla årstiden.

 6. En högre marknivån på torget och vid angränsande gator så att entréerna uppfyller kraven på tillgänglighet. 

Annons

Annons