Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, jan, 16 2019
Senaste Nytt

Ny satsning på effektivare energisystem i smarta fastigheter

Telias vd Johan Dennelind och Stockholm Exergis vd Anders Egelrud. Fotograf: Stockholm Exergi.
Telias vd Johan Dennelind och Stockholm Exergis vd Anders Egelrud. Fotograf: Stockholm Exergi.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 04 maj 2018

Stockholm Exergi och Telia inleder ett strategiskt samarbete kring smarta fastigheter. Under de tre kommande åren ska 9 000 fastigheter kopplas upp via smarta IoT (Internet of Things)-enheter och bidra till en ännu säkrare och jämnare leverans av värme med ökad komfort.

Första steget i samarbetet handlar om att uppgradera tekniken i tusentals fastigheter och förbättra styrningen av fjärrvärme för stockholmarna och skapa en plattform för nya produkter och tjänster.

Stockholm Exergi arbetar för att bidra till att göra Stockholm till en hållbar stad och har som ambition att använda 100 procent förnybart eller återvunnet bränsle senast år 2030. För att lyckas med det arbetar Stockholm Exergi på flera fronter, bland annat genom att effektivisera effekt- och energianvändning med hjälp av modern teknik och digitala lösningar. Det leder till besparingar, ökad komfort och minskad miljöpåverkan.

För att genomföra en så stor infrastrukturuppgradering har Stockholm Exergi upphandlat ett nytt ramavtal med Telia för leverans av 9 000 smarta IoT-enheter. 

När en IoT-enhet har installerats kan fastighetsägare i Stockholm få tillgång till digitala tjänster för smartare energioptimering och förvaltning, ett viktigt steg mot digitalisering av fastighetens energisystem. Med uppgraderingen kommer en fastighetsägare också att kunna hålla koll på hela fastighetsbeståndet digitalt. Det blir lättare att se behov och därmed lägga tid på de fastigheter där det verkligen behövs, och visst underhållsarbete kommer att kunna ersättas med digitala automatiserade lösningar.

– Stockholm är en av världens mest digitaliserade och hållbara huvudstäder där smarta fastigheter är en viktig del. Tillsammans med Stockholm Exergi gör vi nu Stockholm ännu lite smartare, grönare, och mer innovativt, säger Brendan Ives, chef för Division X på Telia.

Telia förbinder sig genom avtalet att leverera 9 000 IoT-enheter. IoT står för Internet of Things och Stockholm Exergi planerar att installera enheterna under de kommande tre åren.

 

Annons