Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, okt, 22 2018
Senaste Nytt

Undersökning: Skyskrapor är inte lösningen på bostadsbristen

Bild: Cembrit.
Bild: Cembrit.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 18 dec 2017

En ny undersökning från Cembrit där 100 arkitekter blivit intervjuade av PFM Research, visar att storstäderna inte behöver fler skyskrapor, varken för att skapa viktiga landmärken eller för att lösa bostadsbristen. Detta är de flesta svenska arkitekter eniga om. Ändå pågår en kamp mellan storstäderna om att stoltsera med den högsta byggnaden. 

Nära 87 procent av arkitekterna i undersökningen anser inte att storstäderna ska satsa på fler skyskrapor för att skapa landmärken med symbolvärde. Tre av fyra 74 procent tycker inte heller att skyskrapor är en bra lösning för bostadsbristen. Fler än varannan arkitekt konstaterar ändå att det pågår en kamp mellan storstäderna om vem som har den högsta byggnaden.

Karlatornet i Göteborg kommer att bli Nordens högsta byggnad med sina 240 meter och fler riktigt höga hus är planerade. 77 procent av arkitekterna tror inte att Göteborgs satsning på höghus kommer att öka stadens anseende inom arkitektur. Endast nio procent är av motsatt åsikt.

När arkitekterna får ranka vilken storstad som är mest framstående och innovativ i sin arkitektur kommer Malmö på en klar förstaplats. Därefter kommer Stockholm och sist Göteborg.

73 procent av arkitekterna i undersökningen anser att arkitekturen brister alltmer i kvalitet och hållbarhet som en konsekvens av den höga byggtakten. Dessutom tycker de att arkitekturen blir alltmer ensidig 74 procent, att mindre hänsyn tas till sammanhanget/omgivningen 65 procent och att arkitekturen blir allt fulare 61 procent.

– Som materialleverantör följer vi trenden att bygga höga hus med spänning eftersom sådana byggen kräver extra fokus på brandsäkra konstruktioner och material. Samtidigt finns en trend att bygga snabbt och billigt, ibland på bekostnad av kvalitet. Vi måste lära oss av misstagen t ex branden i Greenfell Tower i London. Om vi bygger högt så måste brandsäkerheten vara av högsta prioritet, säger Anna Ranow, kommunikationsansvarig på Cembrit.

Om undersökningen:

Cembrit har anlitat PFM research för att genomföra telefonintervjuer med 100 arkitekter (varav 50 män och 50 kvinnor) som ritar hus, vilket är ett representativt urval utifrån gruppen som helhet. Totalt är cirka 5 000 arkitekter verksamma i Sverige. I urvalet ingår inte landskapsarkitekter eller inredningsarkitekter.

Annons