Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, dec, 15 2018
Senaste Nytt

Stora Enso föreläste om trä som byggmaterial på KTH

Bild: Stora Enso.
Bild: Stora Enso.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 15 nov 2017

Nyligen var Jessika Szyber, affärsutvecklingschef på Stora Enso,  på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm och föreläste om trä som byggmaterial för dryga 40-talet civilingenjörsstudenter på samhällsbyggnadsprogrammet.

KTH är ett av de universitet som Stora Enso har strategiskt samarbetsavtal med. Det har funnits intresse från både Stora Enso och KTH att finna former för att börja samverka inom träbyggande.

- Att bli inbjuden som talare vid kursen om byggmaterial är en väldigt bra uppstart på vårt samarbete inom träbyggande. Det är oerhört roligt att träffa internationella och engagerade studenter. Det är en förmån att få möjlighet att vi får dela med oss av våra erfarenheter om trä som byggmaterial”, säger Jessika Szyber.

Det är Magnus Wålinder, professor i byggnadsteknik på KTH, som är en av eldsjälarna i samarbetet med Stora Enso inom träbyggande. Han är mån om att studenterna får en förankring i industrin och lär sig mer om biobaserade material som trä.

Jessika Szyber berättade vid sin föreläsning om Stora Ensos roll i byggindustrin, byggsystemen och företagets olika träprodukter. Hon gav även en teknisk fördjupning om produkterna CLT (korslimmat trä) och LVL (laminerat fanérvirke). Förutom presentationen såg Jessika även till att studenterna fick göra ett studiebesök på en närbelägen byggarbetsplats som använder Stora Ensos CLT som byggmaterial.

- Nästa steg i samarbetet är att vi ska finna bra former för att studenterna ska kunna göra examensarbeten inom trä hos oss på Stora Enso”, säger Jessika Szyber.

Stora Enso har strategiska partneravtal med Kungliga Tekniska Högskolan, Chalmers Tekniska Högskola och Aalto universitetet. Förutom att arrangera aktiviteter vid dessa tre prioriterade universitet så genomför Stora Enso även aktiviteter vid andra universitet. 

- Vi är gärna ute och föreläser om trä för fler studenter. Det är viktigt att vi träffar framtida samhällsbyggare som vill jobba med hållbara produkter och byggsystem. Studenterna är våra framtida medarbetare. Alla är varmt välkomna att höra av sig, säger Jessika Szyber, som är flitigt anlitad som talare i olika sammanhang.

Nästa universitetsaktivitet som Jessika Szyber deltar i är ”Byggardagen 2017” på Linnéuniversitetet i Växjö den 29 november. Temat är ”Hållbar konstruktionsteknik – trä, betong och stål ur ett klimatperspektiv”. Då deltar Jessika som föredragshållare tillsammans med representanter från betong- och stålindustrin. Dessutom arrangeras en företagsmässa så studenterna på byggprogrammet får stifta närmare bekantskap med potentiella arbetsgivare.