Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, dec, 15 2018
Senaste Nytt

Kraftig inbromsning i fastighetsaffärer

Hasse Holmberg/TT: Fastighetsaffärerna halverades under det senaste kvartalet, jämfört med samma period föregående år. Arkivbild.
Hasse Holmberg/TT: Fastighetsaffärerna halverades under det senaste kvartalet, jämfört med samma period föregående år. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 12 nov 2017

Fastighetsaffärer går allt trögare. Fastighetsrådgivaren Savills nya Sverigesiffror visar att investeringsvolymen på fastighetsmarknaden halverades mellan juli och september, jämfört med samma period föregående år. Det gör det tredje kvartalet till det trögaste sedan Greklandskrisen och finanskrisen 2009, rapporterar Dagens industri.

Enligt Peter Wirman, analyschef på Savills Sverige kan nedgången bland annat härledas till kommande skatteförändringar i samband med ränteavdrag och den så kallade paketeringsutredningen, som aviserades i våras och som kan öka beskattningen av fastighetsaffärer. En minskad vilja att publikt avisera köpeskillingen i enskilda affärer noterar han också.

Minskad transparens är sällan en positiv marknadssignal, säger Wirman till tidningen.

Utländska investerare är också tillbaka som nettoköpare för första gången på mer än åtta år. Enligt Wirman är en av orsakerna till att Sverige och Stockholm står högt i kurs är en minskad dragning till Storbritannien efter brexit.