Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, dec, 15 2018
Senaste Nytt

Skanska häver avtal efter sexuella trakasserier

Foto: Skanska
Foto: Skanska
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 03 nov 2017

Skanska startade nyligen en utredning till följd av att en kvinna på bolagets projekt vid nya Linnéuniversitetet i Kalmar blivit utsatt för sexuella trakasserier vid flera tillfällen, av flera manliga kollegor.

Det ledde till att cirka 15 personer stängdes av från arbetsplatsen, som liksom den utsatta kvinnan var anställda genom underentreprenörer. På tisdagen denna vecka valde Skanska att säga upp avtalet med ett bolag som anlitats av en underentreprenör, enligt sajten 24Kalmar.

– I det bolaget arbetade två män som kvinnan kunde identifiera att de hade lagt kränkande kommentarer. Personalen därifrån får lämna. De är inte välkomna tilllbaka till arbetsplatsen, säger Mia Trahn, presstalesperson för Skanska i Sverige, till 24Kalmar.

Alla kan stängas av permanent
Utredningen är dock inte klar, då de två männen från det uppsagda bolaget inte var de enda som kvinnan uppger ha utsatt henne för sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Eftersom det i en separat händelse rörde sig om trakasserier från en större grupp arbetare har man inte kunnat identifiera vilka det gäller.

Om det inte framkommer vilka som utfört de sexuella trakasserierna innan fredag (3 november) kommer alla som befann sig på arbetsplatsen vid tillfället att stängas av från projektet permanent, uppger Skanska

– Vi har ställt som krav att om inte företaget lyckas identifiera vilka de här männen som fällde kommentarerna är, måste all personal som befann sig på vår arbetsplats den aktuella dagen utestängas från projektet, säger Mia Trahn till 24Kalmar.

Inplanerade etikstopp
Skanska har sedan tidigare planerat att införa så kallade etikstopp under november och december, på alla sina byggarbetsplatser i landet. 

Etikstoppen innebär att alla Skanska-anställda på arbetsplatserna pausar arbetet i minst 30 minuter för att i grupp diskutera om trakasserier i vid bemärkelse förekommer på arbetsplatsen, och vad man ska göra för att motverka dem.

Stoppet gäller endast Skanska-anställda, och är inte obligatoriskt för underentreprenörer. Men flera underentreprenörer på just arbetsplatsen i Kalmar har visat intresse för att medverka i workshops angående ämnet sexuella trakasserier, uppger Mia Trahn för SVT Nyheter Småland.