Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, jul, 23 2018
Senaste Nytt

Humanistiska teatern i Uppsala invigd

Bild: White Arkitekter.
Bild: White Arkitekter.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 11 okt 2017

 Akademiska Hus har i samarbete med White skapat Humanistiska teatern vid Engelska Parken i Uppsala, som nu invigs. Arkitekturen är inspirerad av den anatomiska teatern vid Gustavianum och det engelska parlamentet. Byggnaden är nominerad till ”Årets Bygge 2018”.

När Olof Rudbecks anatomiska teater i Uppsala stod klar 1663 var det en av de mest moderna föreläsningssalarna i sin tid. Nu, över 350 år senare, har den inspirerat en ny föreläsningssal i absolut framkant.

- Målet var att skapa en föreläsningssal som har något som andra inte har. Vi hämtade inspiration från amfiteatern, det engelska parlamentet och den anatomiska teatern på Gustavianum. Med detta lyckades vi skapa en närhet mellan alla i rummet, och tillsammans med den avancerade teknologin blir det en unik sal, säger Jacob Melin, ansvarig arkitekt hos White.

Intentionerna att bygga en arena för humaniora har funnits sedan Humanistiskt Centrum invigdes i kvarteret Engelska Parken år 2004. Målet har varit att skapa ett gränslöst rum för det öppna humanistiska samtalet där människan som tänkande och skapande individ står i centrum.

- Teatern ska inbjuda till samtal, inte bara mellan de på scenen och publiken, utan också mellan alla 140 deltagare i auditoriet. Detta har givit utformningen med branta hästskoformade gradänger och fristående rörliga stolar. Alla ska ha ögonkontakt med alla, säger Jacob Melin.

Byggnaden huserar teatersalong, kontor samt mötes- och undervisningslokaler. Humanistiska teatern kommer att vara tillgänglig för fristående verksamheter och kan nyttjas kvällstid för evenemang, föreläsningar och möten.

Annons