Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, jul, 23 2018
Senaste Nytt

Thomas Betong inviger ny fabrik i Uppsala

Bild: Thomas Betong.
Bild: Thomas Betong.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 29 sep 2017

Thomas Betong inviger en helt nya fabrik i Heby väster om Uppsala.  I tvåskift kommer fabrken att ha kapacitet att producera prefabricerade skalväggar och plattbärlag i sådan volym att det motsvarar cirka 4 000 nyproducerade lägenheter per år.

- Genom den nya fabriken i Heby möter vi marknadens behov och bidrar till att lösa bostadsbristen, säger Carina Edblad, vd i Thomas Betong.

 Prefabricerade skalväggar och plattbärlag skräddarsys i Hebyfabriken för sitt ändamål redan i gjutningen. Produktionen sker enligt cirkulationsprincipen. Elinstallationer och rör läggs på plats inför gjutning av väggar, bjälklag och balkonger. Efter härdning i härdkammare levereras de prefabricerade elementen till byggplatsen. Där monteras de samman till en på platsen gjuten betongstomme. Byggmetoden är rationell och snabb. Byggtiden kortas jämfört med konventionella metoder.

- För oss, som är ett svenskägt familjeföretag som verkar internationellt, är det naturligt att investera i Sverige. Vår växande hemmamarknad är mycket viktig. Koncernens strategi är fortsatt tillväxt med stort fokus på kundservice. Utöver att koncernen de senaste åren stärkt sin position i Stockholm och Göteborgsregionen har vi också investerat i ett flertal nya fabriker för fabriksbetong i bl.a. USA, säger Hans Karlander, VD och Koncernchef i Thomas Concrete Group.

 En del av kapaciteten i den nya Hebyfabriken är redan kontrakterad av byggbolaget JM. Fabriken certifieras enligt Green Building, SGBC, vilket innebär att energiförbrukningen är minst 25 procent lägre än kraven i Boverkets byggregler.

Den nya fabriken i Heby innebär en investering om cirka 100 miljoner kronor och totalt kommer cirka 75 personer sysselsättas.

 

 

Annons