Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, jun, 23 2018
Senaste Nytt

Multigrid bygger datahall i Kista Science City

Bild: Multigrid Data Center.
Bild: Multigrid Data Center.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 06 sep 2017

Under sommaren har Multigrid Data Center kommit överens med Stockholms stad om markanvisning för att uppföra en 5 MW datahall i Kista Science City. Ellevio respektive Fortum Värme om nödvändig energiförsörjning för datahallen.

 

Anläggningen kommer att vara den första i sitt slag. Den är lokaliserad och designad för att dra största möjliga nytta av kommersiell värmeåtervinning. Detta ger fördelar både till datahallskunderna som får lägre kostnad och till Stockholms invånare som får en större andel återvunnen energi i fjärrvärmenätet.

 

– Kista är en av Europas viktigaste kluster för teknik- och IT-företag samtidigt som möjligheterna för värmeåtervinning i stor skala gör platsen unik för att kunna bygga gröna datahallar, säger Mattias Ganslandt, vd Multigrid

 

Stockholms stad, Fortum Värme, Ellevio, Stockholm Business Region och Stokab har sedan årsskiftet arbetat för att etablera Stockholm som en världsledande plats för gröna datahallar. Multigrid räknar med att den värmeåtervinning datahallen bidrar till att fjärrvärmenätet på några års sikt kommer att uppgå till 30 miljoner kWh per år. Det motsvarar den genomsnittliga värmeförbrukningen för drygt 4.300 svenskar.