Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, jun, 23 2018
Senaste Nytt

Klövern och Citycon utvecklar Globen Shopping

Foto: Klövern/Cityco
Foto: Klövern/Cityco
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 01 sep 2017

Nyligen tecknade Klövern och Citycon en avsiktsförklaring om en gemensam utveckling av köpcentrumet Globen Shopping strax söder om Stockholms innerstad. Målet är att bidra till att förverkliga Stockholms stads vision för Söderstaden.
    

Avsiktsförklaringen omfattar skapandet av ett joint venture som avser att förvärva köpcentrumdelen av fastigheten Arenan 2 från Klövern. Ägarfördelningen i det gemensamt ägda bolaget kommer att vara 55 procent för Citycon och 45 procent för Klövern. Citycon kommer att utveckla och genomföra det kommersiella konceptet för Globen Shopping i nära samarbete med Klövern och Stockholms stad. 
    

Enligt den nuvarande utvecklingsplanen uppskattar parterna den totala investeringsvolymen till 2,5-2,8 Mdr kr, inklusive Citycons förvärv av del av fastigheten Arenan 2.
    

Utvecklingen förväntas innebära mer än en fördubbling av köpcentrumets storlek från nuvarande cirka 20.000 kvm, inklusive en utökad andel service och kultur. Målet är att att förvandla Globen Shopping och Arenavägen från dagens slutna baksida till ett levande och innehållsrikt promenadstråk för såväl boende som besökare till de många sport- och kulturevenemangen i de närliggande arenorna. 
    

Köpcentrumet har potential att bli ett lokalt nav för den nya stadsdelen som byggs i det gamla Slakthusområdet där det planeras för cirka 4.000 bostäder och 10.000 arbetsplatser. I dagsläget finns redan ett omfattande nätverk av kollektivtrafik med tunnelbana, tvärbana och busslinjer som förbinder södra Stockholm med innerstaden.
     

– Utvecklingsprojektet kommer att ge oss en unik position i ett av de främsta framtidsområdena i Stockholm. Här vill vi skapa ett lokalt centrum och vi kommer att utgå från och bygga vidare på det framgångsrika konceptet för Liljeholmstorget Galleria med en stark mix av kedjor, lokala butiker, vardagsnära tjänster, uppgraderade restauranger och caféer, säger Marcel Kokkeel, vd på Citycon.
     

– Vi är glada att i Citycon funnit en partner med passion för, och förtjänstfullt track record av att utveckla attraktiva stadsdelscentrum. Som långsiktig ägare av kontorsfastigheter är vi övertygade om att utvecklingen av Globen Shopping kommer bidra till Klöverns tydliga målsättning att möta stark efterfrågan på kontorsytor i området, både befintliga och nyskapade ytor, säger Rutger Arnhult, vd på Klövern.