Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, jun, 23 2018
Senaste Nytt

Nu invigs Segerstedthuset i Uppsala

Bild: Uppsala Universitet.
Bild: Uppsala Universitet.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 01 sep 2017

Nu invigs Segerstedthuset för anställda och gäster. Huset, som blir arbetsplats för universitetsledning och cirka 600 anställda, samlar universitetets förvaltning och blir också en mötesplats för hela universitetet. Den 9 september blir det Öppet hus för allmänheten under kulturnatten.

- Uppsala universitet är en internationell arbetsplats med ledande forskning och utbildning och en sådan verksamhet behöver ett kvalificerat och samlat stöd med samarbete över avdelningsgränser. Detta kan vi nu förverkliga i ett hus som är öppet, välkomnande och tillgängligt, säger Katarina Bjelke, universitetsdirektör vid Uppsala universitet.

I Segerstedthuset, uppfört av Akademiska hus, har universitetsledningen och förvaltningen flyttat från nio olika adresser under sommaren. Här finns också servicedisk för studenter och andra, restaurang och ett mötestorg där alla inom universitetet kan boka möten. Kontorsmiljön består både av enskilda arbetsrum, kontorslandskap och aktivitetsbaserad delar. Avdelningarna har själva fått vara med och påverka, vilket skapat ett spännande och flexibelt kontor.

- I utvecklingen av Uppsala som kunskapsstad är Segerstedthuset ett viktigt tillskott. Värt att lyfta är vikten av det goda samarbetet mellan alla delaktiga i projektet. Det har lett fram till ett fantastiskt bra resultat, säger Peter Bohman, marknadsområdesdirektör på Akademiska Hus.

 

Arkitekt är danska 3XN som i sitt projekt ”Ett hus i parken” strävat efter hög arkitektonisk kvalitet med stora delar naturmaterial och respekt för den närliggande kulturmiljön. Detta gäller såväl materialval, som fasadens natursten, och färgsättning som hur husets delar och vinklar samspelar med omgivningen. Huset är byggt som en triangel, med trapphus i hörnen för korta kommunikationsvägar, och i mitten ett stort atrium med ljusinsläpp.

 Byggnaden är miljöcertifierad enligt systemet Miljöbyggnad nivå silver. Ett återvinningsprojekt har varit en viktig del av flytten till Segerstedthuset, där samtliga kontorsmöbler fått en ny användning.

Den första lokalutredningen för Segerstedthuset påbörjades 2008 och 3XN fick uppdraget 2010. Den 8 oktober 2014 togs första spadtaget och imorgon den 1 september invigs huset.