Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, jun, 19 2019
Senaste Nytt

JM tvingas kapa skyskraporna vid Årstaviken

 Marievik 15 i Liljeholmen, Stockholm. Bild: JM
Marievik 15 i Liljeholmen, Stockholm. Bild: JM
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 22 maj 2017

2014 köpte JM en strandfastighet vid Årstaviken i Stockholm 2014 för cirka 1 miljard. I samband med köpet ritade man upp 38 våningar höga bostadsrättshus på marken, med totalt 800 lägenheter. Nu har stadsbyggnadsnämnden beslutat att man måste hålla sig under 30 våningar. 

Anledningen är att husen skulle ge för mycket skugga över både badplats och gräsmattor i Tantolunden på Södermalm, rapporterar Svenska Dagbladet.

Nämndens beslut betyder att byggnationerna i området Marievik ska ske på ett sätt som betyder att ”Södermalms strandlinje öster om Liljeholmsbron (till och med strandlinjen vid den östra delen av Tantobadet) är skuggfri till och med den 31 augusti”.

Det innebär att JM:s hus antagligen kommer att bli under 30 våningar – något som i sin tur innebär att man måste räkna med minst 200 lägenheter mindre. Värdet för bostadsrätterna uppskattas till 1 miljard, skriver SvD.

Enligt JM är beslutet inte en total överraskning för bolaget.

– Vi vill ha en viss volym när vi går in i bostadsprojekt, men vi prövar olika förslag och räknar inte med en maximal exploatering, säger Pär Vennerström, affärsenhetschef vid JM Bostad Stockholm, till tidningen.

Annons

Annons