Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, jun, 23 2018
Senaste Nytt

Modellvillan med och tävlar om "Årets Stockholmsbyggnad"

Bild: Titania.
Bild: Titania.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 19 apr 2017

Modellvillan i Enskededalen har utsetts till en av tio finalister som kan vinna Årets Stockholmsbyggnad 2017. Årets Stockholmsbyggnad är ett pris och en årlig tävling där Stockholmarna röstar fram sin favorit bland byggnader, parker, infrastrukturanläggningar och annat som färdigställts under föregående år.

Modellvillans nybyggda trähus med åtta lägenheter kompletterar det befintliga 1920-talshuset som totalrenoverades. 

– Ett modigt materialval. I byggnaden finns en tydlig koppling mellan såväl det gamla och det nya, som skalorna i omgivningen. Den är till synes enkel men med finess, den tar plats utan att dominera, kommenterar juryn.

På platsen stod tidigare en industrilokal med ett våningsplan. Industrilokalen revs och ersattes med ett modernt trähus på tre våningar. Fyra lägenheter i bottenplan och fyra etagelägenheter. I samma projekt utökades det intilliggande 1920-talshuset med tre nyproducerade lägenheter. De fyra befintliga lägenheterna och fasaden totalrenoverades.

– Det moderna trähusets fasad i lärkträ och stora fönsterpartier i glas och metall skapar en kontrast mot det tidstypiska 1920-talshuset, utan att sticka ut för mycket. Modellvillan har tidigare väckt uppmärksamhet i lokala och sociala medier, intresset var även stort vid säljstarten av lägenheterna, säger projektchefen Nikan Ghahremani.