Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, jun, 22 2018
Senaste Nytt

Sundbybergs stad startar bolag för avfall och vatten

Foto: Sundbybergs Stad.
Foto: Sundbybergs Stad.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 31 mar 2017

I början på april övergår den kommunala verksamheten för avfall, vatten och avlopp i Sundbyberg till ett nytt, helägt aktiebolag, Sundbyberg Avfall & Vatten som ägs av Sundybergs Stad.

Bolaget får helhetsansvaret för all hantering och drift av vatten, avlopp och avfall. Ett uppdrag är att minimera avfallstransporterna med hjälp av sopsugsanläggningar.

– Med det nya bolaget samlar vi all verksamhet för avfall, vatten och avlopp i en och samma organisation. I och med att allt nu inordnas i ett bolag blir det bättre avfallsservice för våra kommuninvånare, säger Mikael T. Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Minimera avfallstransporterna 
 I dag är invånarantalet 48 000 i Sundbyberg och år 2030 beräknas det vara över 80 000 invånare. Det kräver bland annat kreativitet och nya idéer för att minimera antalet avfallstransporter i bostadsområdena. I dag är 40 procent av stadens lägenheter anslutna till sopsugsanläggningar, vilket är högst andel i hela världen.

– Vi ska fortsätta utveckla systemet för sopsug som i dag består av fyra anläggningar. De nya sopsugarna kan skilja på matavfall, hushållsavfall och tidningar. Vi ska öka andelen källsorterat avfall och i det arbetet handlar det mycket om kommunikation och att påverka och förändra attityder och beteenden. Det allra viktigaste är att det ska vara lätt att göra rätt, säger Jan Jogell, verkställande direktör för Sundbyberg Avfall & Vatten.