Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, jun, 22 2018
Senaste Nytt

Arbetsförmedlingen vill öka antalet kvinnor i byggbranschen

Foto: arbetsförmedlingen.
Foto: arbetsförmedlingen.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 28 mar 2017

På grund av stor brist på byggjobbare i Norrbotten samt att andelen kvinnor i byggbranschen väldigt liten, anordnar Arbetsförmedlingen för första gången en tjejträff för att visa vilka möjligheter till jobb det finns för kvinnor i yrkena i byggbranschen.

I Norrbotten fanns omkring 11 000 förvärvsarbetande inom byggsektorn i Norrbotten år 2015. Knappt 900 av dem var kvinnor. Samtidigt upplevde ungefär 40 procent av arbetsgivarna inom byggbranschen brist på arbetskraft. Den trenden har ökat varje år och ser ut att fortsätta, eftersom det byggs en hel del i länet och drygt 200 byggjobbare uppnår en pensionsålder på 65 år varje år under de närmaste åren.

– Det är förtvivlat få kvinnor i branschen, säger Greger Lundbäck, arbetsförmedlare i Luleå. Det finns intresse från arbetsgivare och fackföreningar och inte minst från Arbetsförmedlingen att göra nåt åt det. Vi har ju också i uppdrag att öka mångfalden.

Tidigare har Arbetsförmedlingen haft liknande träffar där man utgått från olika yrken, men nu riktar man sig för första gången speciellt till kvinnor.

– Nu vill vi peta hål på olika fördomar kring byggbranschen också, säger Greger. På träffen har vi med yrkesverksamma kvinnor som berättar om att man inte behöver vara Hulken, och att det inte är riktigt så karg och hård miljö som man kan förledas att tro.

Julia Hjalmarsson, markarbetare vid NCC, är en av de yrkesverksamma kvinnor som ska berätta om sina liv som byggjobbare.

– Det är ett väldigt kul jobb. Det är den enkla anledningen till att man ska välja det, säger Julia. Jag tror att det är det gamla vanliga, att det är så mansdominerat och att det är tungt och mycket maskiner, som avskräckt många. Men det är väldigt roligt, därför ska man söka sig hit!