Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, jun, 22 2018
Senaste Nytt

Plåtpriset 2017 gick till Förstberg Ling för "House for mother"

Björn Förstberg från Förstberg Ling tog emot PLÅTPRISET 2017 för "House for Mother". Foto: Plåt och Ventföretagen.
Björn Förstberg från Förstberg Ling tog emot PLÅTPRISET 2017 för "House for Mother". Foto: Plåt och Ventföretagen.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 17 mar 2017

Under arkitekturdagen PLÅT17, som anordnades för tionde året i följd på Münchenbryggeriet i Stockholm, bjöds över 300 arkitekter på inspirerande föreläsningar om metallfasadernas möjligheter. För sjätte året i rad delade PLÅT-seminariet också ut hedersutmärkelsen PLÅTPRISET. Det gick till Förstberg Ling för ”House for mother”.

 

PLÅTPRISET delas ut av PLÅT-seminariet* och tilldelas en svensk arkitektbyrå som under året visat upp ett projekt där plåtfasadens möjligheter har tillvaratagits och maximerats utifrån aspekterna form, funktion, innovation och miljö.

I år föll valet på Förstberg Ling för ”House for mother”. En byggnad som lyfter det vackra i det enkla.

– Jag tycker att det är väldigt roligt att just fasaden uppmärksammas. Det är den del av huset som kan upplevas som provocerande och skulle kunna vara mer omstridd. Det känns kul att så många uppskattar den, säger Björn Förstberg.

Juryns motivering:

PLÅTPRISET 2017 tilldelas en byggnad, eller snarare en personlighet, som med ett stillsamt trots tagit sin jordlott i anspråk.

"Tack vare sin litenhet och enkelhet väcker den frågor gällande det invanda, det brukliga. En tradition utmanas, med en annan tradition. Genom smarta val av material och ytdisposition tillåts det provocerande anspråkslösa bli uttrycksfullt och livfullt. Byggnadens såväl yttre som inre färgas av dygnets varierande ljus och omgivningens skiftande årstider. Färger, ljus, skuggor och glans följer naturens val på denna kameleont.

Skräddarsydd funktionalitet för en mycket välbekant själ, tillför värme och mening åt varje detalj. Upphovsmännens goda förmåga att lyssna in och samverka kring behov, uttryck och tekniska detaljer summeras i tre sammanlänkade volymer, vilka står för ett lyhört skapande och ett personligt uttryck."

 

Arkitekt: Förstberg Ling
Hyresgäst: Förstbergs mamma
Byggherre: Maria Grahn
Entreprenör: JS Byggnads AB
Metallfasad: Plannja Sinus 18, Blank aluminium