Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, apr, 20 2018
Senaste Nytt

Svevia: Byggbranschen jämställd år 2047

Elisabet Wretskog. Foto: Svevia
Elisabet Wretskog. Foto: Svevia
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 07 mar 2017

Enligt en undersökning från Svevia har andelen kvinnor på ledande poster i bygg- och anläggningsbranschen ökat med fem procent sedan 2011. Fortsätter ökningen i samma takt kommer det dröja till 2047 innan branschen är jämställd i toppen.

Trots behovet av fler kvinnliga chefer domineras bygg- och anläggningsbranschens ledningar fortfarande av svenskfödda medelålders män, rapporterar Svevias nyhetssajt I Perspektiv.

– Branschen måste förändra sitt förhållningssätt. Omedelbart, säger Elisabet Wretskog, kompetensutvecklingschef på Svevia.

Undersökningen som I Perspektiv gjort visar att andelen kvinnor på ledande poster i bygg- och anläggningsbranschen har ökat från 20 procent 2011 till 25 procent i januari 2017. 
Ökar andelen i samma takt under de kommande åren kommer det dröja till år 2047 innan branschen är jämställd i toppen. 

En genomgång av 52 av branschens tyngsta styrelseordförande och verkställande direktörer eller motsvarande visar att enbart sju procent är födda utanför Sverige.

– Resultatet är varken förvånande eller upplyftande. Det är så här branschen ser ut. Man rekryterar i sina egna nätverk. För att göra karriär ska man dessutom allra helst gått den långa vägen och arbetat sig upp, säger Elisabet Wretskog och fortsätter:

– Det gäller oavsett vilken nivå det handlar om. Idag är det en tuff kamp om talangerna. Ska vi kunna attrahera tillräckligt många kompetenta personer, måste vi rekrytera betydligt bredare än vad vi gör idag när det gäller exempelvis kön och etnicitet.