Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, jun, 22 2018
Senaste Nytt

Kulturhuset och Stadsteatern renoveras

Kulturhuset. Foto: Lennart Johansson, Stockholms stad
Kulturhuset. Foto: Lennart Johansson, Stockholms stad
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 06 mar 2017

Kulturhuset och teaterhuset börjar närma sig 50 år och har snart uppnått sin tekniska livslängd. Under 2019 kommer Stockholms stad att påbörja en genomgripande renovering av de tekniska installationerna i Kulturhuset och i det anslutande teaterhuset. Den totala kostnaden för renoveringen beräknas till 990 miljoner kronor.

Under byggtiden på 18 månader kommer kultur- och teaterverksamheten att vara utflyttad och pågå från alternativa lokaler och scener. Även andra verksamheter flyttar ut.Om knappt två år är det därför dags för en omfattande renovering och upprustning av husen enligt ett gemensamt förslag från Stockholms stads fastighetskontor och Stockholms Stadsteater.

– Vårt uppdrag är att säkerställa att våra hyresgäster har hållbara, funktionella och driftsäkra lokaler som erbjuder en god inomhusmiljö och stödjer deras verksamheter. Det är naturligtvis extra viktigt i välbesökta och publika byggnader som Kulturhuset, säger Åsa Öttenius, fastighetsdirektör i Stockholms stad

Projektet omfattar utbyte av installationer för el, vvs och ventilation, förbättrad brandsäkerhet och en omfattande sanering av miljöfarliga ämnen som idag är inbyggda i husen.

– Det här är ett unikt tillfälle att närma oss vår publik och en erfarenhet som vi kan använda oss av när vi flyttar tillbaka. Det är en stor satsning som Stockholms stad gör för kulturen. Och vi kommer inte lämna huset helt – vi kommer använda Sergels torg på något sätt, det finns redan sådana planer, säger Benny Fredriksson, VD på Stockholms Stadsteater.

De övriga hyresgäster som blir berörda kommer att erbjudas individuella lösningar under tiden som renoveringen pågår.

Förslaget ska behandlas av Stockholms Stadsteater den 13 mars och av fastighetsnämnden den 14 mars.