Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, apr, 22 2018
Senaste Nytt

Omdebatterade "Minecraft-huset" får godkänt att byggas

Ilustration: Double action/Axeloth
Ilustration: Double action/Axeloth
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 01 mar 2017

Efter en lång juridisk process står det nu klart att Aros Bostad slutligen får tillstånd att bygga sitt spektakulära lägenhetsbygge, kallat "Minecraft-huset", på Gärdet i Stockholm, skriver tidningen Vårt Kungsholmen.

Detaljplanen påbörjades redan 2010 för att bygga lägenheter i kvarteret Ordonnansen 5 och 6 på Gärdet. Det planerade bygget stoppades i mars förra året efter beslut från Mark- och miljödomstolen. Rätten valde att gå på de närboendes linje – som protesterar mot bygget och anser att huset inte passar in i miljön.

– Det här är milt uttryckt vansinnigt irriterande. Det är en väldigt märklig dom, där domstolen inte prövat det juridiska, utan gjort sig till smakdomare och lekt arkitekt och stadsplanerare, vilket inte är domstolens uppgift. Vi kommer självklart att överklaga, och med största sannolikhet även vinna, sa stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) till tidningen.

Detaljplanen vinner nu laga kraft efter att Mark- och miljööverdomstolen upphäver det tidigare beslutet.

– Det är ett väldigt glädjande besked efter en väldigt lång process på sju år. Beslutet är väldigt nytt, nu håller vi på att samla ihop oss och ska försöka lansera projektet så snart som möjligt, kommenterar Sami Taha, vd på Aros Bostad.