Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, mar, 21 2019
Senaste Nytt

50-tals inspirerade kvarter med Södermalm runt hörnet

Publicerad av
Sanna Kesselfors - 02 jan 2017

I form av småskaliga hus fördelat på två respektive tre huskroppar har JM nyligen inlett uppförandet av kvarteren Torget och Höjden precis intill Majrosskogen i Enskede, söder om Stockholm. Husen inrymmer totalt 100 nya bostadsrätter och ska smälta väl in med den 50-talsbebyggelse som dominerar Enskede.

Enligt ritning kommer Torget att bestå av två femvåningshus med 33 lägenheter om två till fyra rum och kök med tillhörande uteplats eller balkong. Grannkvarteret Höjden innefattar tre fastigheter om totalt 67 bostäder som byggs i två etapper. Samtliga hus ligger placerade i anslutning mot skogen, där samtliga lägenheter får generösa balkonger eller terrasser. Storlekarna i den första etappen varierar från två rum och kök till rymliga fyror.

- Fasaderna putsas i rödockra kulörer med inslag av ljusa putsfält runt fönster. Entréer mot gatan inramas med ljus natursten. Balkongskärmar utformas med ett utsirat mönster för varje kvarter. Samtliga lägenheter har öppen planlösning där inredningen inspirerats av den nordiska formtraditionen, säger Joacim Olofson, projektledare på JM.

En av utmaningarna med projekten har varit att tomterna är mycket kuperade och går utefter Enskedevägen, vilket krävt en hållbar lösning för att få ljusa gårdar och lägenheter skyddade från Enskedevägen.  På grund av detta har planarbetet delvis varit en utdragen process som startades 2007 efter att JM fick en markanvisning från Stockholms stad.

- Just nu pågår schaktning, sprängning och snart även pålning. Bottenplattorna planeras att påbörjas strax efter nyår 2017. Första inflyttning är planerad till våren 2018 i Torget och omkring hösten/vintern 2018/19 i Höjden.

Annons

Annons