Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, mar, 24 2019
Senaste Nytt

Modulbygge med specialkrav

Foto: Rolf Fällström
Foto: Rolf Fällström
Publicerad av
Henrik Ståhl - 04 dec 2014

PCS Projektservice etablerar en geriatrisk vårdavdelning med plats för 34 vårdtagare vid Löwenströmska sjukhuset i Upplands Väsby. När Aktuella Byggen kontaktar Gert Hedström, samordnare på PCS Projektservice, har man precis rest hälften av byggnaden. Ett regnväder satte tillfälligt stopp för monteringen av den andra våningen i den cirka 1 900 kvadratmeter stora vårdavdelningen. Nu får arbetena vänta en dag i avvaktan på torrare väder. – Visserligen är modulerna fuktsäkra och ska tåla lite regn, med det är ändå bra att hålla undan byggfukt, säger Gert Hedström, vid PCS Projektservice och samordnare av projektet.

Den provisoriska vårdavdelningen har en anslutning till Lövenströmskas huvudbyggnad via en sluss. Lokalen byggs upp med specialanpassade byggmoduler från PCS portabla modulsystem. Om allt går enligt plan sker inflyttningen i december 2014 efter 10–12 veckors byggtid. Bara två veckor går åt till att få modulerna på plats. De första våningsplanet stod klart redan efter två dagar!

–  Vi är vana att skapa lokaler för olika behov. Det speciella i detta fall är dels att det handlar om en vårdavdelning som kräver särskilda installationer för att exempelvis kunna hantera medicinska gaser, dels att fasaden är utformad på personligt och i vårat tycke snyggt sätt, säger Gert Hedström.

PCS Projektservice fick uppdraget att etablera, uppföra och färdigställa vårdavdelningen på Löwenströmska av Locum efter en offentlig upphandling. Locum är Stockholms läns landstings fastighetsbolag. Gert Hedström är som tidigare nämndes samordnare i projektet. Och en samordnare behövs verkligen. För det är mycket som ska stämmas under projektets gång med alla inblandade parter för att allt ska klaffa och löpa friktionsfritt. De medicinska gaserna kommer till exempel från den befintliga sjukhusbyggnaden. Det finns tre elsystem, varav ett drivs med ett reservaggregat i händelse av strömavbrott. Vidare har Locum valt ett sprinklersystem för lokalerna. Man ställer också extra höga krav på ventilationen. Bland annat ska anläggningen ha filter med extra hög reningsgrad. Gemensamma normer Med det finns också givna förutsättningar. 13 landsting i Sverige har gemensamt satt upp normer för tillfälliga vårdlokaler. Därför är måtten på bland annat vårdrum, medicinrum och matsalar inom givna ramar.

PCS Projektservice tar sig an i genomsnitt 15–20 projekt per år. – Men det är bara två tre som är i samma storleksklass som det vid Lövenströmska sjukhuset, säger Gert Hedström. Fakta Tillfällig geriatrisk klinik med 34 vårdplatser vid Lövenströmska sjukhuset Yta: cirka 1 900 kvadratmeter Byggtid: 10–12 månader Byggherre: Locum Projektledning: PCS Projektservice Byggnation, montering och uthyrning: PCS Projektservice

Annons

Annons