Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, sep, 22 2017
Senaste Nytt

Kvarter med inspiration från Stockholms konserthus

Totalt byggs det 217 lägenheter i kvarteret Paraden. Bild: Åke Sundvall AB
Totalt byggs det 217 lägenheter i kvarteret Paraden. Bild: Åke Sundvall AB
Publicerad av
Henrik Ståhl - 29 mar 2016

Bygget av kvarteret Paraden i Barkarby, Järfälla är i full gång sedan i juni 2015 och i första etappen är snart hela stommen rest. Naturen finns nära med en grönskande stadspark, trädplanterade boulevarder och Järvafältet runt knuten.

En viktig målsättning har varit att kvarteret ska ge ett tydligt bidrag till stadsmiljön vid Stora Torget i Barkarbystaden. Kod Arkitekter har utformat byggnaden mot torget som ett nutida ”bostadspalats” medan kvarteret i söder är lägre och öppnare för att släppa in sol och ljus på gården.

- Vår förhoppning är att de som flyttar in i Paraden kommer trivas och känna stolthet över att få bo och tillhöra kvarteret. Det här blir ett kvarter som sticker ut, säger Sarah Segerman, projektledare på Åke Sundvalls Byggnads AB.

Ett bidrag till stadslivet

Kod Arkitekter som utformat Kvarteret Paraden har medvetet jobbat för att berika stadslivet. Mot torget ligger öppna lokaler i bottenvåningen och runt om hela kvarteret löper balkonger och terrasser mot gatan. Kvarteret rymmer även en grönskande inre gårdsmiljö, ”en lugn oas” och en plats för de boende att mötas på.

- Vi har valt material och kulörer som ger Paraden särprägel samtidigt som de är beständiga och åldras med värdighet. Konserthuset i Stockholm med sin karaktäristiska blå puts, ljusa sten och nätta smidesdetaljer har varit inspirationskälla, säger Åsa Kallstenius, arkitekt på Kod arkitekter.

Lägenheterna har högkvalitativa och lättmöblerade planlösningar, och har alla fönster i minst två väderstreck.

- I kvarteret finns allt från små ettor till femmor i markplan i direkt kontakt med gårdens lekytor. Vi tror att ett varierat utbud ger mångfald, säger Karin Arnberg, arkitekt på Kod Arkitekter.

Vid säljstart för den första etappen var intresset för Barkarbystaden stort, samtliga lägenheter i Paraden såldes på en och samma dag. De tre efterföljande etapperna såldes med samma framgång. - Vi tycker det är spännande och väldigt roligt att få vara en del av den enorma utveckling som sker på det gamla flygfältet, säger Sarah Segerman.

Fakta:

Byggherre:                         Åke Sundvall Byggnads AB

Arkitekt:                             Kod Arkitekter AB genom Åsa Kallstenius och Karin Arnberg

Värde:                                 300-500 miljoner kronor

Entreprenadform:              Egen regi

Hus:                                    4

Lägenheter:                        217

Parkeringsplatser:              115

Byggstart:                           juni 2015

Färdigt:                               början av 2018