Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, sep, 21 2017
Senaste Nytt

Årstadal omvandlas till en grön stadsdel

Årstadal är ett av Stockholms stads mest omfattande utvecklingsområden. Bild: Tengbom
Årstadal är ett av Stockholms stads mest omfattande utvecklingsområden. Bild: Tengbom
Granne med kvarteret Syllen byggs även kvarteret Golvläggaren, som består av 193 hyresrättslägenheter. Bild: Stockholmshem
Granne med kvarteret Syllen byggs även kvarteret Golvläggaren, som består av 193 hyresrättslägenheter. Bild: Stockholmshem
Publicerad av
Annika Wihlborg - 24 mar 2016

Stockholms stad har storslagna utvecklings- och förtätningsambitioner för Årstadal, som är ett av stadens största utvecklingsområden de kommande åren. Årstastråket är ett av de områden staden vill förtäta och länka samman Årsta med innerstaden och Liljeholmen. Här planeras drygt 4200 nya bostäder med flera olika byggherrar och de första husen i den inledande etappen är inflyttningsklara redan våren 2016. 

Årstadal var tidigare ett industriområde som ligger längs med Tvärbanans sträckning. I Stockholms stads vision för området ingår att omvandla det relativt nedgångna industriområdet till ett attraktivt bostadsområde med grön profil med närhet till Årstaskogen och vattnet.

–Förtätningen och omvandlingen av Årstadal beräknas pågå i många år framöver. Många byggprojekt pågår för närvarande i stadsdelen och ytterligare detaljplaner håller på att godkännas, säger Sara Widell, projektledare för omvandlingen av Årstadal på Stockholms stads exploateringskontor.

Somliga kvarter i Årstadal befinner sig ännu i ett detaljplaneskede. Ett sådant exempel är kvarteret Sävlången, som omfattar både lägenheter och en förskola. Samråd för detaljplaneringen av kvarteret beräknas pågå fram till mitten av april i år. Ett av de större pågående byggprojekten i stadsdelen är kvarteret Syllen, som består av 330 hyresrättslägenheter fördelat på tio fastigheter, varav 172 är studentlägenheter. Första spadtaget till kvarteret Syllen togs i mars 2015 och hösten 2017 står de sista husen redo för inflyttning. Enligt Sara Widell har byggnationen av kvarteret Syllen nått ungefär halvvägs. Kvarteret Syllen byggs i anslutning till tvärbanans hållplats Årstadal, en tvärbanestation från Liljeholmen.

Pärlband av olikfärgade hus

Kvarteret består av ett sexvåningshus som vrider sig som ett pärlband av olikfärgade hus längs med Förmansbacken, en av de nya gator som exploateringskontoret anlagt i området. Lägenhetsstorlekarna varierar från ett till fem rum och kök. Samtliga lägenheter förses med antingen balkong, fransk balkong eller uteplats. Granne med kvarteret Syllen byggs även kvarteret Golvläggaren, som består av 193 hyresrättslägenheter. I de sista lägenheterna i kvarteret Golvläggaren planeras inflyttning till februari 2016.

Exploateringskontoret i Stockholms stad har bland annat genomfört gatuombyggnader som rustar området för många nya boende. Våren 2015 påbörjades även upprustningen av Årstabergsparken, vilket ska leda till förbättrade möjligheter till parkrekreation och lek.

–Tanken är att den kuperade Årstabergsparken, ska omvandlas till en tillgänglig och barnvänlig park med gångvägar, trappor och många olika lekmöjligheter. Vi förnyar även Fredsborgsparken, en befintlig park i området som behöver bli mer tillgänglig i takt med att Årstadal får många nya invånare, säger Sara Widell.

 

Kvarteret Syllen, nybyggnad av hyresrättslägenheter i Årsta, Stockholm

 Byggherre: Stockholmshem

Totelentreprenör: Skanska

Arkitekt: Tengbom

Konstruktör: Skanska

Omfattning: 330 hyresrättslägenheter, varav 172 studentlägenheter

Tidsram: Byggstart mars 2015, preliminär inflyttning hösten 2017

Byggkostnad: 450 miljoner kronor

 

Sävlången/Idlången, nybyggnad av hyresrätter och förskola i Årsta

 Byggherre: Stockholmshem

Arkitekt: ÅWL Arkitekter

Omfattning: 160 lägenheter

Tidsram: Planerad byggstart 2017