Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, sep, 22 2017
Senaste Nytt

Gasverksområdet nytt kulturcentrum

Översikt som visar hur Gasverksområdet kan se ut när det står klart år 2021. Bild: Koncept Stockholm
Översikt som visar hur Gasverksområdet kan se ut när det står klart år 2021. Bild: Koncept Stockholm
Publicerad av
Annika Wihlborg - 18 mar 2016

Den första och andra av Ferdinand Bobergs stora gasklockor i Norra Djurgårdsstaden ska omvandlas till ett kulturellt centrum som ska attrahera besökare från såväl Stockholm som övriga delar av landet. I den första gasklockan planeras ett musikhotell.  I den andra gasklockan skapas en kreativ mötesplats med en gästspelscen som Stockholms stad ansvarar för. 

Efter att ha stått tomt i många år får Gasverksområdet nytt liv genom förvandlingen från sluten industrimiljö till en öppen och tillgänglig centrummiljö med ett spännande utbud av service och kultur. 2017 påbörjas den första etappen, en varsam renovering som bevarar gasklockornas unika karaktär.

Gasklockans kulturhistoriska arv och industriella rymd bevaras i så hög utsträckning som möjligt när Stockholms nya kulturscen med plats för dans, opera, nycirkus, teater, musik och internationella gästspel växer fram. Gasklockans stora scen beräknas ha plats för uppemot 900 sittande och drygt 3000 stående åskådare.

Musikhotell med studios

I den andra gasklockan planerar JR Kvartersfastigheter ett musikhotell. Hotellet placeras som en månskärva efter gasklockans väggar. Även på hotellet planeras en musikscen. Här ska det även finnas musikstudios, restaurang samt konferenslokaler.

Bland de övriga framtida etableringar i Gasverksområdet finns Spårvägsmuseet, Klätterverket, Stockholms stads biblioteksverksamhet samt Kulturskolan.

–Områdets första detaljplan, som innefattar de stora tegelgasklockorna, har precis vunnit laga kraft.  Nu fortsätter arbetet med projektering och uthyrning. I januari 2017 räknar vi med att kunna påbörja, byggnationen i gasklocka 1, säger Bo Bergman på JR Kvartersfastigheter, som specialiserar sig på utveckling av attraktiva stadsdelsmiljöer och är byggherre för stora delar av Gasverksområdet.

Gasklocka ett och två, ombyggnad till bland annat internationell gästspelsscen och musikhotell i Norra Djurgårdsstaden

Byggherre gasklocka 1: JR Kvartersfastigheter

Byggherre gasklocka 2: Stockholms stad Fastighetskontoret,

 

Arkitekt gasklocka 2: Koncept Stockholm

 

Tidsplan: Planerad byggstart januari 2017. Hela Gasverksområdet beräknas stå klart 2021.