Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, sep, 21 2017
Senaste Nytt

Locum rustar för vården

Ombyggnaden av barnmottagningen på Astrid Lindgrens sjukhus sker i två etapper. Här är den första avdelningen som redan är invigd. Fotograf: Karin Sandahl Andrén
Ombyggnaden av barnmottagningen på Astrid Lindgrens sjukhus sker i två etapper. Här är den första avdelningen som redan är invigd. Fotograf: Karin Sandahl Andrén
 Syftet med ombyggnaden av barnmottagningen är att skapa en gemensam mottagningsplattform som kan förkorta väntetider och erbjuda effektivare besök. Fotograf: Karin Sandahl Andrén
Syftet med ombyggnaden av barnmottagningen är att skapa en gemensam mottagningsplattform som kan förkorta väntetider och erbjuda effektivare besök. Fotograf: Karin Sandahl Andrén
Publicerad av
Henrik Ståhl - 16 mar 2016

 Totalrenoveringar inom vården måste genomföras under pågående verksamhet vilket ställer höga krav på både planering och det dagliga arbetet. Locum är ansvarig byggherre för totalrenoveringen av barnavdelningen på Astrid Lindgrens sjukhus i Huddinge och den genomgripande tekniska upprustningen av Löwenströmska Sjukhuset i Upplands Väsby. Två viktiga projekt inom vården – nu och för framtiden.

 

Löwenströmska Sjukhuset byggdes för nära fem decennier sedan. Sjukhuset utgör en viktig del inom vården i Stockholms län och en totalrenovering och modernisering av tekniken var nödvändig för att säkerställa framtidens vårdbehov.

Omfattande arbete

Som byggherre för moderniseringen av Löwenströmska sjukhuset har Locum ett stort ansvar och koordinerar ett omfattande arbete med den pågående verksamheten. Produktionen startade i mars 2013 och beräknas vara klar 2017. Sjukhuset håller öppet under hela byggtiden och en del verksamheter behöver därför periodvis flyttas till andra lokaler på området. 

- Det är svårt att undvika att vi stör i verksamheten men de allra flesta har full förståelse. Att verksamheten är i drift kräver noggrann planering och förberedande arbete, det är utan tvekan det svåraste med det här projektet, säger Joacim Olofsson, projektledare på Locum. 

Teknisk upprustning

Rent tekniskt rustas sjukhuset från grunden gällande VVS, el, kyla, reservkraft och brand – vilket ger fastigheten bättre säkerhet, inomhusklimat och arbetsmiljö.   

- Sjukhuset får ett uppdaterat brandskydd liksom energieffektiva system för värme, ventilation och el. Sådant som är nödvändigt för att kunna bedriva god vård på Löwenströmska sjukhuset i minst 20 år framöver, helst 50 år, säger Carl-August Gustén, Fastighetsförvaltare på Locum.

Man har även byggt en helt ny reservkraftledning på området samt nya försörjningsytor i källaren. I höst invigs en ny dialysmottagning med större och bättre anpassade lokaler och man installerar fler enpatientsrum enligt arbetsmiljöanpassningskrav. 

Ett pilotprojekt

Utmärkande för projektet är delad entreprenad och kontrakt med flera konsulter som håller i projekteringen. Projektets utformning styrde valet av entreprenadform och på Locum är man mycket nöjd med upplägget. Det betraktas som ett pilotprojekt och det kommer utvärderas internt för att man ska kunna dra nytta av de positiva erfarenheterna.

Astrid Lindgrens barnsjukhus

I arbetet med att rusta upp barnavdelningen på Astrid Lindgrens sjukhus i Huddinge däremot, valdes en annan entreprenadform. Här sker arbetet som en generalentreprenad. Aswad Betweni, projektledare på Locum, tycker att den formen passar bra för det här projektet. Han har arbetat med projektet sedan 2011 och är väl insatt efter att ha deltagit i såväl förstudie som behovsanalys.

Positiv förändring på flera sätt

Syftet med upprustningen och ombyggnaden är att samla alla barnmottagningar till en gemensam mottagningsplattform. Detta kommer att förkorta väntetider och erbjuda effektivare besök. Mottagningsplattformen är dessutom en del i omlokaliseringen för att möjliggöra ny- och ombyggnation av operation och röntgen vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge.

Nödvändigt ingrepp

Idag är man i slutfasen efter att ha totalrenoverat två dubbelavdelningar om totalt 3500 kvadratmeter. Projektet startade i oktober 2014 och kommer avslutas april/maj 2016. Det handlar om en total ombyggnad där bara stommen blev kvar vilket var ett nödvändigt ingrepp då sjukhuset byggdes på 1970-talet. Samtlig ventilation är ny liksom teknisk utrustning, elcentral och aggregator. Man har även satsat på ny konst i de nyrenoverade avdelningarna.  

Krävde stor hänsyn

Ombyggnaden har skett i två etapper. För att kunna genomföra renoveringen flyttade man hela den ena avdelningen och så fort besiktningen var klar skiftade man till den andra. Arbetet krävde stor hänsyn till pågående verksamhet och det var framförallt känsligt med tanke på operationssalen i våningen under.

- Jag är mycket nöjd med projektet, allt har gått enligt plan. Vi ser fram emot att välkomna alla tillbaka till nyrenoverade och upprustade avdelningar, säger Aswad Betweni.