Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, sep, 21 2017
Senaste Nytt

Nobel Center beräknas stå klart 2019 på Blasieholmen

Nobel Center blir en mötesplats för både Stockholmare och turister. Bild: David Chipperfield Architects
Nobel Center blir en mötesplats för både Stockholmare och turister. Bild: David Chipperfield Architects
Visualisering som visar hur Nobel Center kan se ut i sitt sammanhang på Blasieholmen. Bild: David Chipperfield Architects
Visualisering som visar hur Nobel Center kan se ut i sitt sammanhang på Blasieholmen. Bild: David Chipperfield Architects
Nobel Center sett från Hovslagar(e)gatan. Bild: David Chipperfield Architects
Nobel Center sett från Hovslagar(e)gatan. Bild: David Chipperfield Architects
Publicerad av
Annika Wihlborg - 08 mar 2016

På Blasieholmen, granne med Nationalmuseum, väntas byggnationen av det uppmärksammade Nobel Center inledas under 2016. Nobel Center beräknas stå klart 2019 och ska bli en levande mötesplats med vetenskap, kultur och fred i fokus för såväl stockholmare som turister. 

Tankarna på ett Nobel Center har funnits länge och nu gör man sig alltså redo för ett första spadtag. Byggnationen finansieras i huvudsak av donationer från familjen Erling-Perssons Stiftelse samt Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. De båda donatorerna bidrar tillsammans med 800 miljoner kronor, vilket gör Nobel Center till ett av de hittills största privatfinansierade byggprojekten i Stockholms historia. I april 2014 utsågs David Chipperfield Architects i Berlin till vinnare i den internationella arkitekttävling som arrangerats. David Chipperfield och hans kollega Christoph Felgers har ritat en mässingsskimrande byggnad som föll juryn i smaken och anses kunna symbolisera Nobelstiftelsens breda verksamhet på ett bra sätt. Fasaden består till stor del av naturmaterial som sten och glas, därutöver olika typer av träslag i interiörerna. 

Arkitekturen ansluter till den traditionella byggnadsutformningen i Stockholms stenstad med en tredelad uppbyggnad. Arkitekturen kretsar kring fyra centrala element; Nobelhuset, Nobelsalen, Nobelträdgården och Nobelstigen. Efter stadens samråd och de synpunkter som kom in våren 2015, presenterade arkitekterna i september 2015 en bearbetad utformning. Huset är i sin nuvarande form något kortare och lägre än ursprungsförslaget, vilket gör att det harmoniserar bättre med den omgivande bebyggelsen.

Samlingsplats för kultur och vetenskap

Nobel Center kommer att, i så stor utsträckning som möjligt, bestå av publika ytor dit allmänheten välkomnas till utställningar, föreläsningar och annan programverksamhet som tar sin utgångspunkt i de upptäckter och verk som Nobelpristagarna prisats för. På entréplanet planeras även för en butik och ett café. Våningsplanet under mark och det andra och tredje våningsplanet ska främst användas till skolverksamhet och utställningar, men även till en restaurang. Nobelmuseum är trångbodda i sina lokaler i Gamla Stan och flytten till Blasieholmen frigör betydligt större utrymmen för permanenta och tillfälliga utställningar. Tillsammans med Atelier Brücker arbetar Nobelmuseet med att ta fram ett nytt koncept för de utställningar som ska visas i Nobel Center. De kommer att handla om Nobelpristagarnas bedrifter, om Alfred Nobel men också om vad Nobelpriset kan betyda för vår framtid.

Det tredje och fjärde våningsplanet kommer även att innehålla möteslokaler som kommer att användas för Nobelrelaterade konferenser, möten och föreläsningar. Här byggs också Nobelsalen där Nobelpriserna kan komma att delas ut den 10 december varje år. Nobelsalen erbjuder besökarna en storslagen utsikt över Stockholms centrala delar.

Stockholms stad sammanställer synpunkter på detaljplanen

Tanken är att Nobelsalens auditorium ska vara mångsidig och användas till såväl kulturevenemang som vetenskapliga konferenser. Utsikten över Stockholms innerstad kommer även att kunna beskådas från en terrass som sträcker sig längs med byggnadens långsida.

–I oktober 2015 beslutade stadsbyggnadsnämnden i Stockholms stad sig för att gå vidare med det reviderade detaljplaneförslaget för Nobel Center. För närvarande pågår sammanställningen av de synpunkter som kommit in under granskningsperioden, vilken avslutades i november. Under den första delen av 2016 hoppas vi att Stockholms stad godkänner detaljplanen, vilket gör att vi tar ytterligare ett steg mot ett första spadtag, säger Rebecka Oxelström, kommunikationschef på Nobel Center.

 

Nobel Center, nybyggnation på Blasieholmen

Byggherre: Nobelstiftelsen

Arkitekt: David Chipperfield Architects

Omfattning: Drygt 25700 kvadratmeter

Tidsram: Byggstart 2016, beräknas stå klart 2019

Byggkostnad: Drygt 800 miljoner kronor