Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, sep, 21 2017
Senaste Nytt

Urban Escape inspirerar till digital innovation

Flygbild över området där Urban Escape ligger mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg. Bild: Urban Escape
Flygbild över området där Urban Escape ligger mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg. Bild: Urban Escape
Publicerad av
Henrik Ståhl - 07 mar 2016

AMF Fastigheter och Epicenter lanserar sitt andra och dubbelt så stora innovationshus i Moodkvarteret. Totalt 11 000 kvadratmeter öppnar i Nordeas gamla lokaler. Fastigheten sträcker sig mellan Mäster Samuelsgatan, Regeringsgatan, Jacobsbergsgatan och Malmskillnadsgatan. Husets ytor är på totalt 41 000 kvadratmeter, varav 30 000 kvadratmeter utgör kontor.

 

Patrick Mesterton, vd på Epicenter, berättar att det finns två skäl till att man satsat på verksamheten.

 

- Det ena är att vi tidigt förstod att det skulle finnas en hög efterfrågan. Och det tog sexton dagar att sälja ytorna i huset från att vi började försäljningsarbetet.

 

- Det andra är att det verkade vara en bra affärsmodell. Att det skulle kunna generera många värden utöver fastighetsaffären. Och även där har vi lyckats, säger Patrick Mesterton.

 

Från våren fram till november öppnar co-workingdelen i etapper. Den består av cirka 4 500 kvadratmeter, där mindre företag erbjuds plats att vara med. Där kommer det finnas receptionsdel, egen restaurang, konferenslokaler, innovationslabb och studios.

 

- En av de första som flyttade in i början av året var Fishbrain, ett av världens största sociala medienätverk för fiskintresserade. Ett annat nyinflyttat företag är Google for Entrepreneurs.

 

- På ett av planen byggs ytor där större event ska kunna genomföras. Det kommer att arrangeras föreläsningar för medlemsföretagen, delas kunskap – bland annat om innovation – och produceras externa event.

 

Framtiden mer en fråga om ett space än ett place

- På sikt så kommer moderna företag inte att behöva ha lika många fysiska personer som gör jobbet. Det innebär att företag blir mindre, men får en högre grad av flexibilitet än traditionella företag. Det kommer att bli mer en fråga om att vara med i kreativa sammanhang. Mer en fråga om "ett space" än "ett place" i framtiden.

- Det här är början på en revolution som heter co-working, med stor flexibilitet i sättet vi arbetar på. Det kommer att bli en högre grad av frilans och kontoret förändras från att vara ett ställe där man sitter och producerar till ett ställe där man har möten. En plats för möjligheter, avslutar Patrick Mesterton.

 

Takytor för takaktiviteter

I Urban Escape utnyttjar man takytorna på flera sätt. Dels förbättrar man miljön genom att utveckla gröna ytor. Takytorna används även för att ge plats åt bland annat en restaurang och på sikt eventuellt aktiviteter och utomhusterrasser. Några andra idéer, som fortfarande ligger under utveckling på konceptavdelningen är bland annat att skapa takodlingar.

 

Takrestaurangen i hotellfastigheten är klar våren 2017, men för övrigt består taken för närvarande av byggnadsställningar. Det dröjer dock inte länge förrän fler av de planerade aktiviteterna kommer att kunna vara igång.

 

Taket på Epicenter i Moodkvarteren består av lägenheter, medan tre av fem tak i Urban Escape knyts ihop med 3 500 kvadratmeter mixad utomhus- och inomhusyta.

 

Epicenter i Urban Escape fick år 2015 utmärkelsen ”Årets innovationsmiljö 2015” av Vinnova, Veckans affärer och Women Executive Search. Konceptet bygger på att människor måste trivas för att kunna prestera. Detta kan kanske utgöra den optimala grogrunden för digital innovation.

 

 

Faktaruta

Epicenter Urban Escape

Besöksadress: Malmskillnadsgatan 32.

Epicenter har utvecklats i samarbete med AMF Fastigheter, SIME och Result AB och är en del av Urban Escape Stockholm.

Affärsmodell: Medlemsbaserat

Yta: 5 000 kvm

Består av: Mötesrum, lounger, studios för projektgrupper, co-working ytor, utställningslokaler, eventytor, café/restaurang, flexibla kontor och innovationslabb.

Grå outnyttjade takytor blir gröna oaser i ”Rooftop” som knyter ihop människor, företag och olika företeelser och som är öppet för alla.

Takmiljön på Urban Escape innebär att takytorna utnyttjas till bland annat restauranger och rekreation.

 

 

Epicenter Moodkvarteren

Besöksadress: Malmskillnadsgatan 44

Yta cirka 11 000 kvm

4 500 kvm co-working yta med reception, studios, innovationslabb, konferenslokaler, restaurang.

Affärsmodell: Medlemsbaserat