Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, sep, 22 2017
Senaste Nytt

Oförutsedda hinder när Nationalmuseum renoveras

Foto: Urban Jörén
Foto: Urban Jörén
Publicerad av
Axel Johansson - 27 jan 2016

Renoveringsarbetet av Nationalmuseum pågår för fullt. Ett massivt projekt där oförutsedda hinder kan uppstå. Sedan juni i år har också arbetet med att byta ut den gamla kopparplåten på taket kunnat ta sin början. Utöver det pågår också andra renoveringsarbeten parallellt.

- Det är mycket krav på utförandet med tanke på att det är ett kulturmärkt hus, säger Tomas Håkansson, på AB Oskar Jansson Plåtslageri, som har hand om kopparplåtstaket.  

Det är cirka 3 000 kvadratmeter stor yta som ska läggas med kopparplåt. Arbetsmetoden är att taket täcks med 0,6 respektive 0,7 millimeter kopparplåt som dubbelfalsad skivtäckning, formatet på kopparplåten är 914 gånger 610 millimeter. Skivtäckning innebär att plåtarna falsas ihop till hela längder.

Ett angenämt material, menar Tomas Håkansson, då kopparplåten tillskillnad till exempel stålplåt är smidig att arbeta med när den hettas upp.

Oförutsedda hinder i arbetet Det är många entreprenörer som arbetar med Nationalmuseum och dess olika delar och det innebär att de måste samsas och vänta in varandra under det pågående arbetet. Faktorer som påverkat är de oförutsedda hinder som kan uppstå bland annat till följd av att de ritningar som finns att tillgå är få. Ett exempel gäller ljusgården.

­­– Vi konstaterade tidigt att vi skulle riva den. Men man kom ned i grundmurarna så såg vi att man tidigare hade grävt under stommen. Vi blev tvungna att förstärka den, säger Cecilia Brännvall, projektchef på Statens fastighetsverk.

Den enda tidplan som alla entreprenörer ska förhålla sig till är att Nationalmuseum ska kunna tas i drift i juni 2017.

Bildtext: Renoveringen pågår och ska vara klar till sommaren 2017. Foto: Urban Jörén

 

Fakta:

För första gången på 148 år renoveras Nationalmuseibyggnaden på Blasieholmen i Stockholm. Byggnadens teknik har överlevt sin livslängd och behöver rustas för att uppfylla de krav som ställs på ett modernt konstmuseum vad gäller klimat, brandskydd, säkerhet, arbetsmiljö och logistik.

Källa: Statens fastighetsverk

Fakta:

Oskar Jansson Plåtslageri har tidigare inom antikvariskt plåtslageri jobbat på platser som Katarina kyrka, Stockholms slott, Tyska kyrkan, Gripsholms slott, Oxenstiernska annexet, Kungliga Livregementets huvudbyggnad, Strängnäs domkyrka, Kina slott, Skeppsholmskyrkan och Dramaten. Och nu har turen kommit till Nationalmuseum.

Källa: OJ Plåtslageri AB