Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, sep, 22 2017
Senaste Nytt

Arenastaden expanderar

Fasaden på Uarda 6 går helt i glas med klara starka färger. Bild: Fabege
Fasaden på Uarda 6 går helt i glas med klara starka färger. Bild: Fabege
Pernilla Söderström, fastighetschef på Fabege. Foto: Fabege
Pernilla Söderström, fastighetschef på Fabege. Foto: Fabege
Publicerad av
Henrik Ståhl - 20 jan 2016

Uarda 6 och 7. Kontorsbyggnadernas namn klingar av forntidens Egypten men de toppmoderna huskropparna andas genomtänkt design och funktion. Arenastaden expanderar i snabb takt och de senaste tillskotten kan snart välkomna sina första hyresgäster.

Moderna kontor i spårbundna lägen är eftertraktade och Arenastaden skapar stor efterfrågan. Fabege, som är fastighetsägare, har utformat Uarda 6 och 7 med företagens olika verksamheter och varumärken i åtanke. Peab är totalentreprenör och husen har byggts med högt ställda miljökrav.

Granne med fotbollen

Närmast inflyttning är Uarda 7 (Dalvägen 22/Evenemangsgatan 17) där Svenska Spel kommer ta plats i merparten av huset i början på nästa år. För dem var kopplingen till Arenastaden given då de ser möjlighet att befästa sin relation med idrotten.

-  Det känns bra att det är nytt och fräscht. Och att det är miljöklassat, det var viktigt för oss. I de nya lokalerna ser vi en chans att addera positiva värden till vårt arbetsgivarvarumärke och inspirera till ännu bättre samarbeten och prestationer, säger Johan Söderkvist, pressinformatör Svenska Spel.

Genomtänkt design

Byggnaden består av fyra huskroppar som är organiserade och sammanlänkade kring ljusgårdar. Totalt finns sju våningar och garage samt en öppen bottenvåning med flera mötesplatser, butiker och bistro. Översta plan har tillgång till pergola och takterrasser med utsikt över parken och Råstasjön.

Högt ställda miljökrav

Husbyggnaden är projekterad för att uppfylla miljöklassningssystemet BREEAM nivå Very Good. Man har tagit i beaktande allt från byggnadens energianvändning och inomhusklimat till vattenhushållning och påverkan på närmiljön. Alla material har valts med tanke på energieffektivitet och hållbarhet och är godkända av byggvarubedömning, BVB. Fasaden går i rött med utanpåliggande nät som dekorativt mönster.

Effektiva ytor

Den andra byggnaden, Uarda 6 (Evenemangsgatan 21), med en lokalyta på 18 000 kvm, är utformad som bokstaven H och kontorslokalerna är organiserade i tre plan kring en ljusgård. Planlösningen har för avsikt att skapa effektiva kommunikationsvägar och centralt finns gemensamma funktioner såsom reception, central mötesyta, café/matsal och utbildningslokaler.

Anpassad modern teknik

Siemens kommer vara den huvudsakliga hyresgästen i Uarda 6 med del i plan -1, entréplan samt våningsplan 1 – 4 i sin helhet. Enligt Siemens önskemål byggs kontoret med modern teknik och man installerar deras styrsystem TRA (Total Room Automation Total Room Automation) som kopplar ihop styrning av solskydd, ljus och klimatstyrning, vilket sparar energi och sänker underhållskostnaderna.

Fasad i glas, miljön i Guld

Byggnaden kommer att utföras i nivå ”Guld” enligt klassificeringen Miljöbyggnad. De exteriöra materialen måste möta specifikt uppsatta krav på energieffektivitet och hållbarhet ur ett livscykelperspektiv. Fasaden är inglasad i olika färger och det finns två stora glastak. Tonvikten ligger på naturliga material som sten och ljusa träslag och interiören får drag av skandinavisk modernism.

Utvecklar Arenastaden

Arenastaden är just nu ett av Stockholms mest expansiva områden vilket Fabege kan bekräfta.

-  Vi är oerhört stolta över de nybyggda fastigheterna. De bidrar positivt med sin spännande arkitektur och de företag och starka varumärken som flyttar in. Och utvecklingen av Arenastaden fortsätter. År 2017 och 2018 flyttar SEB med sina 4400 medarbetare och år 2018 flyttar ICA sitt huvudkontor till området, säger Pernilla Söderström, fastighetschef, Fabege.

        Fakta

  • Uarda 6 & 7 är nya kontorsbyggnader i Arenastaden
  • Fastighetsägare är Faberge och Peab är totalentreprenör
  • Båda byggnaderna möter högt ställda miljökrav
  • Svenska Spel flyttar in i Uarda 7 och Siemens i Uarda 6