Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, sep, 22 2017
Senaste Nytt

Klart med ny plats för Tellus Tower

Bild: SSM
Bild: SSM
Arkitekt Gert Wingårdh, Roger Mogert och Mattias Roos. Foto: Axel Johansson
Arkitekt Gert Wingårdh, Roger Mogert och Mattias Roos. Foto: Axel Johansson
Publicerad av
Axel Johansson - 18 jan 2016

I februari förra året satte Försvarsmakten stopp för den tänkta placeringen av det som skulle bli norra Europas högsta bostadshus, Tellus Tower. Nu är SSM och Stockholms stad kommit överens om det nya läget för skyskraporna, som utvecklats till två stycken. Projektet ligger fortfarande vid Telefonplan, men nu i direkt anslutning till Telefonplans tunnelbanestation.

- Vi är väldigt nöjda med det konstruktiva samarbetet som bedrivits tillsammans med Stockholms stad under hösten. Att vi nu kan presentera den nya platsen för Tellus Towers och samtidigt redovisa hur projektet utvecklats vidare under hösten känns fantastiskt roligt. Jag känner en stor entusiasm inför det detaljplanesamråd som kommer att genomföras under våren. SSM och Stockholms stad är båda mycket angelägna om att nu ta nästa steg i projektet för att snart kunna påbörja byggandet av närmare 1200 nya moderna bostäder i Stockholm, säger Mattias Roos, vd på SSM i ett pressmeddelande.  

Vid exploateringsnämndens möte den 4:e februari kommer beslut att fattas om att anvisa projektet till SSM men redan nu har arbetet med att förbereda ett detaljplanesamråd initierats. Detaljplanesamråd med dialogpaviljong beräknas preliminärt ske under andra kvartalet 2016. De första lägenheterna beräknas vara klara för inflyttning under år 2020. 

Tellus Tower har hittills genererat närmare 9 000 anmälningar till SSM:s intresseregister.

Tellus Towers

Det nya förslaget innehåller 4 stycken hus i olika höjder, två skyskrapor, 78 respektive 58 våningar höga, ett punkthus med 17 våningar och ett lamellhus i 7 våningar. Antal lägenheter beräknas bli drygt 1200 stycken. Över 95 procent av lägenheterna kommer att bli flexibla och yteffektiva 1:or och 2:or. Det blir även plats för ett flertal butiker, caféer och livsmedelsbutik. Under husen blir det garage, och tusentals parkeringsplatser för cyklar. Inom området planeras en förskola i två plan och på toppen av de båda höghusen blir det takterrasser med pool. I det högsta av husen ritas det på en restaurang och skybar med utsikt över hela Stockholm. 

 

- Det här är en viktig del av att Stockholm växer. Vi har satt det högsta mätbara målet i stadens historia. Vi ska bygga 40 000 lägenheter till år 2020 och även om 2015 var ett väldigt bra år så är det nog något av ett rekordår, men det här passar ytterligt bra in i det vi vill göra i Stocholm. Vi växer inte bara numerärt utan också på höjden. Det är inte bara högt det är också snyggt och det sätter fokus på södra sidan av staden. Det är där vi kanske har den största expansionsmöjligheten. Detta projekt som vi var tvungna att omarbeta har blivit till det bättre. Om Försvaret inte hade haft hemlig adress hade vi kunnat skicka ett tack-kort, säger Roger Mogert, stadsbyggnads- och kulturborgarråd i Stockholm.