Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, sep, 21 2017
Senaste Nytt

Globen ska äntligen tvättas

Foto: Johan Marklund
Foto: Johan Marklund
Publicerad av
Henrik Ståhl - 12 jan 2016

Smutsen har samlats på Globens yta i 27 år Nu ska reparbetare från Klätterservice rengöra arenans yttre inför Eurovision Song Contest i maj. Med högtryckstvättar i händerna firar reparbetarna sig ner sektion för sektion.

Ett team om fyra reparbetare utför tvätten. Tvätten genomförs med högtryckstvättar med hetvatten under lågt tryck. På vissa partier används även en slags roterande borstar som är vanliga vid tvätt av solpaneler.

- Vi uppnår ett mycket gott resultat, berättar Stefan Suneson, projektledare på Klätterservice i ett pressmeddelande. Väder och vind kan ju ställa till det så här års och vi hade tur med den milda senhösten. Vi har fått göra uppehåll i arbetet ett par dagar pga kyla nu, men vi återupptar arbetet så snart vädret tillåter.

Det centrala läget med flera hårt trafikerade leder är en bidragande orsak till behovet av rengöring. Det ställer även krav på rening av tvättvattnet. Klätterservice har efter rådgivning med miljöförvaltningen funnit en metod som fungerar. I dagvattenbrunnarna där tvättvattnet passerar placeras ett filter som samlar upp tungmetaller och petroliumbaserade vätskor. Prover på det renade vattnet och även filtermassa skickas sedan för analys.

Innan den omfattande rengöringen påbörjades under sen höst 2015 genomfördes en provtvätt tillsammans med Kärcher, som är leverantör av högtryckstvättarna.