Mötesplatsen för dig inom bygg och fastighetsbranschen, sep, 21 2017
Senaste Nytt

Haninges vattentorn har renoverats

Foto: Mats Lefvert
Foto: Mats Lefvert
Publicerad av
Tommy Ekholm - 21 dec 2015

Efter snart två år är fasaderna i borstat aluminium på Handens två vattentorn i Haninge på plats. Båda tornen har fått ny beklädnad och taket på södra tornet har reparerats. Cowi har ansvarat för byggledning, konstruktion av tak, besiktning och kontrollansvar i projektet.

När vattentornens tak och fasader behövde renoveras ville Haninge kommun även göra om dem till något vackert att se på. HMXW arkitekter har ritat vattentornens nya fasad som består av aluminiumpaneler i triangelform med fyra olika ytbehandlingar. Entreprenören som har utfört arbetet är LW AB.

Det ena tornet har fler spegelblanka ytor upptill medan det andra är blankare nedtill, vilket ger olika karaktärer på tornen. De reflekterande ytorna återspeglar sin omgivning och skiftar utseende med dygnets och årstidernas växlingar. Marken och himlens färger förändrar tornen mellan sommar och vinter, dag och natt. Under dygnets mörka tid belyses tornen nerifrån, med LED-armaturer.

Projektet skulle vara avslutat i maj 2015 men blev försenat på grund av mer omfattande rostskyddsmålning och takarbeten än väntat. Då det äldre tornet (södra tornet) från 1960-talet inte var i så bra skick har Cowi konstruerat ett helt nytt ståltak.

– Det har varit ett mycket roligt och lyckat projekt som ställt stora krav på planering och utrustning. Väderförhållandena har också varit relativt svåra då det konstant blåser uppe på vattentornen. Det är heller inte så lätt att bara stänga av vattentornen, vilket har krävt en noggrann planering, säger Erik Hedin, projektledare på Cowi.